Pljačke vinskih trezora

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Pljačke vinskih trezora

Da li se više isplati opljačkati banku ili vinoteku? Naizgled smešno poređenje, ali...
U decembru 2014. godine, za Božić, „vinska banda“ opljačkala je čuveni restoran TheFrench Laundry u Dolini Nape, koji shodno reputaciji poseduje i izuzetnu vinsku listu i pripadajući vinski podrum, tj. arhivu veoma vrednih etiketa.

Kako je božićna noć verovatno jedan od retkih trenutaka kada u restoranu nema gostiju, kuhinja miruje, a svetla su uglavnom pogašena, ekipi provalnika predvođenoj Alfredom Georgisom i Dejvisom Kirjakosom, uspelo je da iz podruma u noć i u nepoznatom pravcu iznesu vina u vrednosti od mnogo hiljada dolara.

Početkom ove godine policija je povezala konce nekoliko sličnih provala, pronašla deo ukradenog vina i konačno stala na put lopovima, a prvi je izgleda pao Kirjakos priznavši nekoliko ovakvih dela. Ispostavilo se da su samo iz firme San Francisco Fine Wines International izneli vina u vrednosti 290.000 dolara, potom iz Alexander's Steakhouse nekih 32.000 dolara.

pljacka vinao

Koliko su dobro bili pripremljeni govori podatak da su u The French Laundry u suštini provalili samo dan nakon što je restoran za kratko renoviran i da su ušli bez problema jer je zbog završnih radova sofisticirani alarm bio isključen.

Iako se i dalje ne zna koliko je momaka ukupno bilo uključeno u ove vinske pohare, smatra se da je više od pola miliona dolara vrednih etiketa završilo u skladištima kradljivaca! Ono što se zna jeste da je Georgis pedesetogodišnjak, a Kirjakos tek nešto mlađi. Znači, iskusni vinski momci koji zasigurno znaju koja vina treba ukrasti iz arhiva. Jednostavno, vino nije posao za decu – reći će neko!

nazad na vrh