Ekskluzivna vina na Emirates letovima

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ekskluzivna vina na Emirates letovima

Avio prevoznik Emirates predstavio je nedavno Emirates Vintage Collection – selekciju vrhunskih vina iz njihovog ekskluzivnog podruma u Burgundiji. U pitanju su četiri vina koja će ove godine biti dostupna na pojedinim letovima ove avio kompanije i to samo putnicima prve klase: Château Cheval Blanc 2004, Château Haut Brion 2004, Château Mouton Rothschild 2001 i Château Margaux 1998.

Inače, kompanija kupuje vina za ovu namenu još od 2006. godine, mnoga još dok su u buradima (en Primeur) i zahvaljajući direktnim vezama s nekim od najprestižnijih vinara uspeli su da obezbede velike količine izuzetno vrednih i retkih vina.

Do koje mere su ozbiljno pristupili ideji serviranja najboljih svetskih vina u njihovim avionima govori i to što je osoblje na tim letovima prošlo kroz temeljnu somelijersku obuku, a napravljene su i specijalne vinske čaše i odgovarajući meni na kojem su specijaliteti koji najbolje idu upravo uz ta vina. Tako je, u skladu s regionalno nadahnutim jelovnicima, za svaku rutu odabrano i jedinstveno jelo uz svako vino. Na primer, na letovima za i iz Dablina, vino Château Cheval Blanc 2004 će biti servirano s irskim goveđim fileom, dok će isto vino na letovima prema Ženevi biti servirano uz divljač.

Valja znati i to da je ova avio kompanija samo prošle godine kupila vina u Francuskoj u vrednosti od 56 miliona dolara, te da je od početka ideje o stvaranju Emirates Vintage Collection uložila neverovatnih 780 miliona dolara u vina iz celog sveta. Danas ponuda Emiratesa sadrži više od 80 vrhunskih vina i šampanjaca koji se svakodnevno poslužuju na svim njihovim letovima, a u nekoliko narednih godina u kolekciju Emirates Vintage biće dodato još vina nakon što postignu optimalnu zrelost. Emirates, naime, u svojim vinskim podrumima trenutno čuvaju 4,7 miliona boca vina – od kojih će neke biti poslužene tek 2027. godine!

nazad na vrh