Cuvee No.1 zlata vredan

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Cuvee No.1 zlata vredan

Sa osvojenih 95 poena vino Cuvee No.1 2016Vinarije Zvonko Bogdan osvojilo je zlato na ovogodišnjem izdanju Decanter World Wine Awards u Londonu, prvo posle četiri godine za Srbiju. To nije prvi trijumf ovog vina, naprotiv. Još je praktično prva berba iz 2008. proglašena najboljim vinom Srbije na Velikom testu Vino.rs održanom 2012. godine, a vino je momentalno prepoznato na tržištu kao veliki hit.

Zlatno vino Cuvee No.1 2016 uskoro će se naći na policama i dodatno će privući pažnju i u vizuelnom segmentu jer pripremaju se nove boce, etikete, oprema, kao i za još nekoliko drugih etiketa Vinarije Zvonko Bogdan.

Zvonko Bogdan 34Zlato na Decanteru samo je poslednje u nizu priznanja za Vinariju Zvonko Bogdan, Srđan Lukajić je tehnolog u vinariji

A šta se promenilo od 2008. do danas u proizvodnji ove kupaže od sorti merlo, frankovka i kaberne fran, pitali smo Srđana Lukajića, tehnologa ove velelepne vinarije iz Subotice.

- Od te 2008. godine kad smo krenuli sa možda nekih 9.000 boca, ako se ne varam, verujem da ćemo iz poslednje berbe 2017. proizvesti oko 45.000 boca vina Cuvee No.1, a ukupna prozvodnja vinarije dostići će 430 hiljada. Isto tako, moram da napomenem da je iz berbe 2016, koja se okitila zlatom na Decanteru, dobijeno svega 15.000 boca, što je značajno manje nego neki naš prosek za ovo vino. Zašto? Jednostavno, neke stvari su se sklopile u celinu, otvorila se mogućnost da kompletnu količinu crvenog vina koje proizvodimo možemo da selektujemo u etiketu Cuvee No.1 pošto te 2016. godine nismo pravili etiketu Icon Rubimus, te je sve što je najbolje otišlo u kuve. Znači uz kvalitet koji je definitivno evidentan, sve kockice su se složile, a pogledala nas je i sreća koja je na Decanteru neophodna.

Uz sreću, određena doza „alhemije“ takođe je odrađena u supermodernom vinskom podrumu.

- Ne postoji razlika u tehnologiji korišćenoj kod  etikete iz berbe 2016 i one prethodne. Nama je kombinacija sorti u kupaži ista, ali smo neznatno izmenili odnose pa sad ima malo više merloa na uštrb frankovke i kaberne frana, koje su manje. Isto je bilo odležavanje u drvetu, a po kvalitetu čak mislim da se ova vina i ne razlikuju. Oba su jako dobra i taj kvalitet je nešto što smo već ustalili i što se sada i pokazalo u Londonu. Ono što bi konzument eventualno mogao da primeti jeste da je novo vino malo strukturno drugačije. Ima 13,5 procenata alkohola, koji se u kuveu svake godine kreće između 13,5 i 14 procenata i što je neki standard koji gledamo da ispoštujemo.

Decanter diploma

Za dobijanje kuvea korišćena je kombinacija barika brojnih najpoznatijih proizvođača: Seguin Moro, Trast, Nadalje, Mersie, Sauri... Ipak, postoji li još neki bitan element koji objašnjava veliki uspeh ove etikete, jedinu zlatnu medalju za Srbiju u 2018. godini?

- Ovo nisu prve medalje za ovo vino. Ljudi koji prate znaju da smo u poslednjih 10 godina osvojili mnogo toga, da donosimo dobre rezultate sa svih strana sveta. Ono što se promenilo tokom poslednje decenije jeste da su vinogradi sada 10 godina stariji i da daju grožđe boljeg kvaliteta. A i mi smo upoznali naše vinograde dodatno i sad imamo mogućnost da selektovanjem određenih parcela dobijamo neke nove performanse. Koliko se sećam u jednom od naših prvih razgovora sam rekao da stvarno verujem u crvena vina Vinarije Zvonko Bogdan, a vi ste me malo začuđeno gledali. Na kraju se to definitivno pokazalo kao tačno, a tek će se berba 2017 i crvena vina iz nje pokazati kao fenomenalna. Mislim da je ta berba nešto ubedljivo najbolje što se desilo u vinariji od nastanka! Mi smo upravo zbog toga sa berbom 2017 investirali u još novih vinifikatora. Bukvalno u podrumu možemo da izdvojimo svaku parcelu koja pokazuje neku specifičnost, jer imamo sudove od 1.500 do 30.000 litara. Iz najnovije berbe imamo čak nekih 35-40 lotova koji se kasnije kupažiraju. Tu znači ne pričam samo o vinu Cuvee No.1, već generalno o našoj filozofiji proizvodnje.

Zvonko Bogdan 85Vinarija Zvonko Bogdan jedna je od najatraktivnijih u čitavom regionu

Uz Cuvee No.1 2016, Vinarija Zvonko Bogdan osvojila je i srebro za najskuplje crveno vino kuće Rubimus 2013, te bronze za Chardonnay 2015 i Život teče 2016.

- Veoma sam zadovoljan srebrom za Rubimus, mislim da su odlučivale nijanse. Kad neko pošalje vina na ovo takmičenje zna da su tu razlike dva-tri boda gotovo neprimetne. Rubimus je ove godine osvojio 92 poena i uzeo srebro, a Cuvee No.1 95 i zlato. Moglo je da se dogodi da rezultat bude i obrnut, što me ne bi začudilo. Veoma smo zadovoljni i činjenicom da je vino Život teče 2016 uzelo 89 bodova, što znači da je i srebro bilo nadomak ruke. Naša osnovna ideja i cilj je kvalitet. Radimo na tome da premijum linija nije standardna i u zavisnosti od kvaliteta sirovine projektuju se količine. Granica se ne postavlja, recimo da Rubimus iz berbi 2015 i 2016 uopšte nismo radili kako bi održali kvalitet vina Cuvee No.1 na maksimumu. Jednostavno, mi koji smo zaposleni u vinariji i koji stvaramo ova vina postavili smo takve granice preko kojih smo rešili da nikada ne idemo.

VINARIJA ZVONKO BOGDAN:
PRESTONICA VINSKOG PRESTIŽA

nazad na vrh

Srodni tekstovi