Tamjanika u centru Beograda

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Tamjanika u centru Beograda

Prvi Festival tamjanike kao uvod u Nedelju tamjanike (do 3. juna), kada će se vina od ove sorte promovisati u mnogim restoranima i vinskim barovima Srbije, održao se 26. maja u klubu restorana Plato na Studentskom trgu u Beogradu.

Izvanrednu priliku da na jednom mestu probaju brojna zavodljiva vina iskoristili su većinom oni kojima finalna utakmica Kupa šampiona u fudbalu nije bila prioritet, pa je u publici viđen veliki broj dama, ljubiteljki ove sorte s kojom se, utisak je svih, s pravom ponosimo.

Festival tamjanike 18

Naime, internacionalna sorta koja se zahvaljujući predanom radu župskih vinara toliko odomaćila u Srbiji da pretenduje da stekne predznak autohtone, pogotovo što se u poslednje vreme preko Fruške gore ubrzano širi ka severu, iznedrila je uz pomoć sve naprednijih tehnoloških zahvata veoma dobra vina, ali i brojne vinarske eksperimente koji pokazuju velike mogućnosti daljeg razvoja tamjanike, ili tamnjanike, kako vam drago.

Festival tamjanike 50

Šarena masa publike u kojoj je bilo i dosta dece, kućnih ljubimaca, a sve to zaogrnuto pravom DJ muzičkom podlogom (gde je u jednom tenutku između čuvenih hitova na kratak insert klasične muzike usledio gromoglasni aplauz) učestvovala je u nekoj vrsti kviza gde se glasovima publike odlučivalo koja je tamjanika najbolja. U želji da budemo što objektivniji, pridružili smo se ovoj akciji, ali odabrati ono što nam se najviše sviđa, jer kvalitet je svuda postojao, nije bilo nimalo lako.

Festival tamjanike 3

Možda treba krenuti od onih najspecifičnijih, kakva je Tamjanika Vera vinarije Budimir, očigledno rađena po receptima čuvenog deda Bude, osnivača vinarije. Ovaj aromama prebogati eliksir iz berbe 2010, dodatno obogaćen mirisima iz stare drvene bačve koji podsećaju na orah, otvara čarobnu knjigu tradicionalnog vinarenja u Župi. A kada ste u Župi, tu su vinarija Spasić i njihova Tamjanika Selekcija neka vrsta vinske legende. Kompleksna, punog tela, ovo je bez sumnje jedna od najcenjenijih tamjanika u Srbiji. To se videlo i na ovom festivalu. Iz istog kraja, krajnje moderan pristup nalazimo u svežoj tamjanici vinarije Ivanović, dok je njihova barikirana tamjanika sa 15 procenata sovinjon blana stepenica više u razvoju ove sorte. Hrskave kiseline i veoma osvežavajuće snažne muskatne note čine je krajnje pitkim aperitivnim vinom.

Festival tamjanike 4

Potpuno drugačiju sliku daje Maurerova dugo macerirana tamjanika. Dosta tamne zlatne boje nudi naručje čistog žutog grejpfruta, smokve, meda i citrusa. Vinarija Tošić dobro je poznata ovdašnjim ljubiteljima vina po specifičnom pristupu proizvodnji, a njene fluorescentno oranž tamjanike Nesanica i Zlatousta bez dileme su najprepoznatljivije na tržištu.

Festival tamjanike 8

Ako je suditi po tome gde se pravila najveća gužva, Bikicki Crna tamjanika bila je jedna od najpopularnijih na ovoj manifestaciji, a da s crnom varijantom ove sorte nema šale pokazalo je i vino negotinske vinarije Mikić. Suva i još više polusuva varijanta predstavljaju uredan, veoma pitak i privlačan razvoj priče sorte na koju bi moglo mnogo ozbiljnije da se računati u budućnosti.

Festival tamjanike 14

Vinarija Lastar napravila je veliki proboj na tržištu prošlog leta s elegantnom i zaokruženom Tamjanikom koja je ovda predstavljena neposredno nakon što se u Londonu na IWC okitila bronzom. Stilski, berba iz 2017. godine samo je nastavak te uspešne priče.

Jedan od nesumnjivih favorita prisutnih bila je i tamjanika Experiment vinarije Čokot, koja je uz sve tipične sortne karaktersitike u berbi iz 2017. godine donela i zavodljivu mineralnost, besprekrono zaokruženo telo i postojanu, lepu završnicu, sve ono što očekujete od vrhunskog svežeg belog vina. Ova mala vinarija kao da je već godinama predodređena za velike domete!

Festival tamjanike 57

Bilo je tu, naravno, još mnogo toga zanimljivog, od tamjanika afirmisane Vinske kuće Minića, Braće Rajković, Vinarije Raj, Magaza, sve prisutnije Vinarije Pantić, koja je ovde po prvi put predstavila svoju izuzetno dopadljivu tamjaniku Trač, pa zatim VinarijaVilimonović, Podrum vina Todor, Rašković, Vinarija Živković, Ćosić, Stojanović...

Festival tamjanike 52

U zaključku svakako treba pomenuti i apsolutni novitet. Naime, u svojoj prvoj godini predstavljanja šumadijska vinarija Zmajevac iz Lipovca kraj Topole prikazala je odlično tehnološki spakovanu Tamjaniku gde je četvrtina vina ležala u hrastu tako da je finalni proizvod dodatno zaokružen.

Sve u svemu, ovaj sortni festival doneo je veoma zanimljiv način prezentacije bogatstva i mogućnosti koje srpsko vinarstvo poseduje i u koje se bez pogovora mora dalje ulagati. Ovo je samo uspešni početak na tom putu.

Gosti

Festival tamjanike imao je i internacionalni karakter pošto su bile prisutne vinarije Tikveš iz Makedonije i Mola iz Crne Gore.

Tikveš je prikazao Temjaniku klasik koja se upravo ovenčala srebrom u Londonu na IWC nadmetanju, dok se nama još više dopala Temjanika Special Selection, aromatski bogata, punog ukusa i sa beskrajno dugom puterastom završnicom.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama