Tamburaši za večnost

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Tamburaši za večnost

Veliki uspeh, osvajanje zlatne medalje na nedavno održanom najznačajnijem svetskom vinskom nadmetanju Decanter u Londonu za etiketu Cuvee No.1 2016 za trenutak je u Vinariji Zvonko Bogdan pomeren u drugi plan, a sve zarad veličanstvene proslave otkrivanja bronzanih spomen-statua 8 tamburaša u prirodnoj veličini koji od sad krase vinariju na Paliću.

Veliki broj novinara, ličnosti iz javnog života, kolega, vinara, ljubitelja vina i nadasve zvuka tambure i glasa čuvnog pevača Zvonka Bogdana, okupilo se da oda poštu i još jednom potvrdi značaj kulturno umetničke tradicije razvijene oko ovog stila muzike i izvođača iste.

DV779305

Možda u Kini imaju čitave armije glinenih vojnika, ali vojvođanski su tamburaši predvođeni čuvenim Janikom Balažem zasigurno odnegovali isto tako jednu armiju ljubitelja vina i muzike koja ga čini još pitkijim. A jedno od najomiljenijih vina na tržištu u regionu već dugi niz godina jeste vino 8 Tamburaša iza kog se sve vreme krije jedna sjajna priča. Kako bi zapravo dospela u javnost i ne bi bila zaboravljena, na prigodnoj svečanosti u prelepom ambijentu Vinarije Zvonko Bogdan u neposrednoj blizini jezera, postavljene su spomen-statue kultnih 8 tamburaša Janike Balaža, izrađene u bronzi u prirodnoj veličini, a uradio ih je vajar Franjo Mačković. U stvaranju spomen skulptura pored vajara učestvovali su i livac Igor Kulčar, Marinko Piuković kao stručni saradnik i naravno - Zvonko Bogdan.

Skulpturu Zvonka Bogdana otkrio njegov unuk, a pokušavajući da sakrije suze, veliki umetnik otvorenog srca govorio je o Janiki Balažu:

- Ako bi hteli da u jednoj rečenici kažemo nešto o njemu, to je da su svi muzičari imali veliko poštovanje i strahopoštovanje prema njemu. Janika Balaž je kao učenik na violini, preuzeo tamburu i okupio ovaj mali orkestar. On je jedna zvezda koja ne gubi sjaj i bio je i ostaće sinonim za svu tamburašku muziku jednog vremena koje je prošlo.

DV779262

Veoma nadahnuto Zvonko je govorio i o članovima ove nezaboravne muzičke trupe, zasluzi Radio Novog Sada za njihov nastanak, koji je počeo da gaji tamburašku muziku, a orkestar Janike Balaža je jednostavno došao kasnije kao neki fenomen.

- Ovi ljudi su obeležili jedno vreme i udarili pečat, dali standard sviranja na tamburi i pamtiću ih dok sam živ. Janika je tamburu svirao na violinski način, kao da u desnoj ruci ima gudalo. Čiča Sladić basprimaš rodom iz Bečeja bio je i najveći i najprivrženiji Janikin saradnik, a veliki zaljubljenik u tamburašku muziku Vojvodine. Čelista Bocan, Novosađanin, jedini je živi član koji i danas svira čelo i on je najbolji čelista koji se pojavio. Onda Pišta Kormanjoš, rođen u Čonoplji, najbolji kontraš svih vremena, pa Steva Nikolić Crni, begešar iz Silbaša, toliko šarmantan da sam mu posvetio svoje stihove, i što bi moj profesor rekao, nije ni znao koliko je muzikalan. Basprimaš Joška Hano Kovač je pevao i prvi i drugi glas dok je glavni vokalni solista bio Ivo Kika Nikolić a njegov je glas u mnogim serijama i filmovima sačuvan. No, temelj sviranja na bas primu udario je čika Josip Familić iz Molovina, koji je po rečima Pere Tumbasa Haje, najbolji od svih, a bio je i njegov najbolji učenik.

osam tamburasa ZB

Oni kojima je Zvonko Bogdan još 2014. godine poželeo da jedno vino posveti jer su upravo oni, kako kaže „ceo život proveli na bini, pola metra iza njega”, stajaće od sad u ambijentu kakav su zapravo i promovisali: uz veličanstvenu vojvođansku arhitekturu, bogate vinograde i odlična vina. A etiketa 8 Tamburaša nastaviće da širom sveta dodatno razvija uspomenu na ove majstore žica.

nazad na vrh

Srodni tekstovi