Decanterovo zlato za Krauthakerov oranž

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Decanterovo zlato za Krauthakerov oranž

S osvojenih sedam medalja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards, vinarija Krauthaker iz Kutjeva našla se među najuspešnijim na ovom uglednom ocenjivanju vina.

Ali, ono što je možda najviše privuklo pažnju bilo je zlato za Kuvlakhe Manzoni 2013, oranž vino napravljeno tradicionalnom gruzijskom metodom duge maceracije na pokožici, s prirodnim kvascima i bez dodatka sumpora i filtriranja.

Vlado Krauthaker je bez sumnje jedan od najcenjenijih vinara u regionu, a njegovi višegodišnji eksperimenti s tradicionalnim prirodnim vinima otvorili su novo poglavlje ne samo u radu ove vinarije, već u čitavom regionu, pokazavši da s pravim pristupom, velikom posvešćenošću i umećem ovakva proizvodnja može da iznedri vina najviše klase.

kuvlakhe

- Sedam godina sam istraživao taj pristup proizvodnji, isključivo bez sumpora, i sada u flašama imam četiri etikete vina napravljenih na taj način od sorti graševina, zelenac, manzoni i verduco – kaže Krauthaker.

Kuvlakhe Manzoni 2013 poseduje naglašeno kompleksne arome pečene jabuke i meda, s pikantnim začinskim notama. Ukus je intenzivan, na jeziku ostaju fini tanini, a žive kiseline, citrusne note i duga završnica zaokružuju uzbudljiv utisak ovog nesvakidašnjeg vina.

Kuvlakhe

Naziv vina Kuvlakhe akronim je od reči Kutjevo, Vlado i Krauthaker.

VLADO KRAUTHAKER:
HRVATSKA NE POSTOJI NA VINSKIM KARTAMA SVETA

foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi