Palata za flaširanje

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Palata za flaširanje

Adaptacijom postojeće flaširnice, kompanija 13 jul - Plantaže dobila je jedan od najsavremenijih i najvećih pogona ove vrste na Balkanu, sposoban da u potpunosti pripremi, napuni i finišira po 10.000 boca vina na sat!

Početkom godine započeli su radovi na adaptaciji oko 2.000 kvadratnih metara hale i investicija u opremu, ukupne vrednosti oko tri miliona evra. Plantaže su punionicu vina adaptirale kako bi se zadovoljili najnoviji zahtevi i standardi iz dela međunarodne sertifikacije, ali i Zakona o bezbednosti hrane Crne Gore.

Nakon završenih radova povezana je nova tehnološka linija za flaširanje sa svim delovima od depaletizatora do paletizatora. Oprema je italijanske proizvodnje iz čak pet kompanija: MAS Pack za proizvodnju suvih delova linije, Bertolaso, mašine za ispiranje, punjenje i čepljenje flasa, Labellers mašine za etiketiranje, Innotec mašine za cip (cleaning in place) i sistem filtracije i konačno Robino e Galandrino, mašine za distribuciju PVC i ALU kapica.

13 jul Plantaze Punionica 2

Ovom instalacijom je znatno olakšan proces rada, a upotrebom linije dodatno se poboljšava praćenje kvaliteta gotovog proizvoda, kako pre, tako i nakon flaširanja, čime se Plantaže definitivno svrstavaju u vrh svetski poznatih vinarija kada je pitanju i kontrola kvaliteta proizvoda.

Novi pogon u Ćemovskom polju u rad je simbolično pustio predsednik vlade Crne Gore Duško Marković u društvu izvršne direktorke Plantaža Verice Maraš i članova menadžmenta.

Praktično su mogućnosti pojedinih delova nove linije 40 posto veći, ali je daleko važnija činjenica da se u Plantažama intenzivno radi na novim razvojnim programima. To je potvrdila i Verica Maraš iznoseći podatak da je u te projekte u poslednjoj dekadi uloženo oko 40 miliona evra, a samo u prerađivačke oko 19 miliona, da su posađeni novi vinogradi, voćnjaci, da je uloženo u kotlarnicu, a da će krajem godine biti puštena u rad hladnjača vrednosti preko dva miliona evra.

13 jul Plantaze Punionica 5

Posebno važnu činjenicu i ulogu Plantaža u otkrivanju čak 63 sorte nepoznate za vinogradarsku nauku, kao izuzetan doprinos ampelografiji ove države podvukao je ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović.

I da podsetimo, ovo svečano otvaranje upriličeno je u godini kada se obeležava 55 godina postojanja ove kompanije koja budžet Crne Gore obogati svake godine sa devet milona evra na ime raznoraznih doprinosa, ujedno kao jedina državna kompanija koja je prebrodila ekonomsku krizu bez intervencija države, koja ne prima subvencije, a čak 80 procenata ukupnog prihoda ostvaruje na inostranom tržištu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi