Pijete li hibride?

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Pijete li hibride?

Pijete li pino? Ne, ne pitam da li pijete vino od sorte pino noar, već pijete li kupažu u kojoj sastavne delove čine  PIvo i viNO a koja se naziva „hibridi“?

Može li ova naizgled komercijalna ideja da pomiri strasti, večiti sukob mišljenja između pivopija i vinopija? Ili će ih jednostavo udružiti protiv novog trendi-brenda koji će time biti osuđen na kratak, ali u pojedinim društvima meteorski uspeh. Uostalom, gledajući iz nekog ugla, vino je zvanično hrana a „meze“, dobro ide uz pivo, pa što ne bi sve dobili u istom pakovanju? No, dosta analize, idemo na činjenice.

pino Two Roads Sauvignon Blanc Gose

Kombinovanje piva i vina uveliko je u toku. „Friziranje“ pivca šardoneom, sovinjon blanom, ali i crvenim vinima, kako obožavaoci ove simbioze tvrde, otvara potpuno nove, sveže vidike u hedonističkoj priči. Čini se da su za sve krive kraft vinarije, ti otkačeni mali i ne baš mali proizvođači, pivomani koji bez imalo straha eksperimentišu čak i tamo gde se ne bi smelo. U vinskoj sferi!

Najverovatnije da je do ovog tečnog izuma došlo sasvim slučajno kad su nove snage na pivskoj sceni krenule da koriste staru vinsku burad za odležavanje piva. Šnek koji je iz drveta prešao na pivo, izazvao je interesovanje kod proizvođača i potaknuo ih na dalju razradu teme.

- Spojili smo dva naizgled dijametralno suprotna sveta, vino i pivo i onda otkrili da su u stanju da sarađuju iznenađujuće dobro - izjavio je Sem Kalađone, vlasnik Dogfish Head Brewing pivare koja je trenutno jedna od „vinara“ u trendu. On već dosta dugo radi na razvoju ove misli a proizvodi Mixed Media hibrid piva sa 49% vina od sorte vionje.

pinov 2

Povećano interesovanje oko ovog noviteta širi se poput zaraze, priznajemo, sa mnogo duha i u brojnim varijantama, a sama ideja nije nimalo nova: Još je Cantillon, čuveni belgijski proizvođač lambik (lambic) piva, bledniranih raznih piva u potpuno novu etiketu, 1970. godine dodao muskatno vino u pivo da dobije Vigneronne, hibrid koji se pod tim imenom pojavljuje nekih 18 godina kasnije a gde se uglavnom koriste italijanske bele sorte iz organske proizvodnje.

Praktično, čini se da veliki zaslugu za današnji komercijalni uspeh hibrida ima izvesni Zak Adams suvlasnik pivare Fox Farm iz američke države Konektikat koji je dodao sortu senkroa i napravio Annata Grape harvest Farmhouse Ale. Ova se sorta obično meša sa drugim kako bi se dobile vinske kupaže, ali je u pivu donela notu lepu notu gorčine, tvrdi Zak.

pinovinopino

Ubrzo bukvalno kreće trka brojnih kraft pivara ko će otkriti zanimljiviju kombinaciju. Pored najpoznatijih sorti belog i crvenog grožđa koriste se sve više i one manje poznate, sve u cilju postizanja originalnosti. Tempraniljo začinjava Amuste proizvođača Odell, pino noar je u švajcarskom pivu L’Amourese No.2 iz Trois Dames, širaz oplemenjuje Sixty-One pomenute pivare Dogfish Head, dok je rizling sastavni deo „priznanja“, piva Confession, iz Bruery pivare. Pivara Wagner Valley koristi kaberne fran iz komšijske, inače čuvene vinarije Finger Lakes tako što u proizvodnju svog hibrida uključi pokožicu za klasični Finger Lakes roze, a ZinSkin pivare Firestone Walker Brewing, pogađate, ime duguje sorti zinfandel.

I da zaključimo: Klasičnog pivopiju možda će zbuniti dodatna gorčina u pivu, činjenica da ono nije više tako pitko da se u vrelo podne samo sune niz grlo, ali će dodatna kompleksnost i prefinjenost ukusa svakako doneti teme za razmišljanje tokom lepog zalaska sunca.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama