Korčula u znaku vrhunskih pošipa

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Korčula u znaku vrhunskih pošipa

Manifestacija Dani pošipa, koja se poslednjih osam godina održava na relaciji Smokvica-Čara, dva sela na ostrvu Korčula, u okolini kojih je samonikla autohtona sorta pošip i nastala, još jednom je potvrdila zavidan potencijal ovih vina koja su se poslednjih godina vratila na velika vrata hrvatske i regionalne vinske scene.

Ukupno 14 vinarija otvorilo je tokom nedelju dana, od 28. jula do 3. avgusta svoje podrume i ponudilo gostima sijaset stilski različitih pošipa. Bilo je pravo zadovoljstvo probati sveža vina iz novih berbi, mahom sva uzornog kvaliteta, ali i ambicioznije i kompleksnije primerke odležale u barik buradima, pa čak i prvi pošip dobijen iz amfore!

20180728 205729Vrhunska vina i atmosfera, s otvaranja manifestacije 8. Dani pošipa u Smokvici

Zahvaljujući zlatnoj medalji osvojenoj na ovogodišnjem Decanteru, prvoj za pošip, i to sa čak 95 bodova, vinarija Nerica iz Čare bila je neminovno u centru pažnje. Ovo značajno priznanje stiglo je za berbu 2016, ali nema sumnje da je i vino s oznakom 2017. godine u najmanju ruku podjednako dobro. Bogatog aromatskog sklopa, cvetno sa svežim citrsunim notama, perfektnog balansa na palatu i pristojne završnice, ovo je vino koje poseduje jasne tragove jadranskog podneblja.

Jaksa Krajancic NericaNa vinskom krovu Korčule, Jakša Krajančić iz vinarije Nerica dobio je ove godine za svoj pošip zlato na Decanteru

Iz iste vinarije dolazi i pošip Mindel, koji iz berbe 2015 nudi trenutno jedno od najozbiljnijih i najkompleksnijih belih vina Hrvatske, a verovatno će se to isto uskoro moći reći i za berbu iz 2016. godine. Grožđe za ova vina dolazi samo u najboljim godinama iz 1,5 hektara ručno obrađivanog vinograda, a odležavalo je 13 meseci na talogu u drvenim bačvama od slavonskog hrasta zapremine 1.000 litara, nakon čega je još šest meseci dozrevalo u boci. Sortnost i zavodljive kiseline prošarane su diskertnim pikantnim začinskim notama, a sve zajedno „upakovano“ je u skladnu i slojevitu strukturu dobrog tela i fantastične završnice. Vanserijsko vino!

Frane banicaninPošipe iz vinarije Toreta krase kontinuitet u kvalitetu, kompleksnost i vrhunska elegancija, Frane Baničević

Višegodišnji ujednačen kvalitet i efektno usavršavana tradicija kroz nekoliko različitih stilova pošipa učinili su da vina s etiketom Toreta, porodične vinarije iz Smokvice koju danas vodi Frane Baničević, postanu jedan od autentičnih vinskih brendova Korčule, a njihov Pošip Sur Lie 2016 ozbiljno konkuriše za jedno od najboljih belih vina Hrvatske ove godine na tržištu.

Ante MilinaPrvorazredno iznenađenje, Ante Milina sa svojim pošipom iz amfore

Pravi biser bio je i prvi pošip iz amfore mlade vinarije Milina iz berbe 2015, vinarije koja je prethodne godine pokazala visoke domete sa pošipom Grandeca i koja zahvaljujući agilnom vlasniku Anti Milini pravi sve jasniji proboj na tržištu. Vinogradi iz kojih je došao rod za Amfora Milina nalaze se u polju Njivica, na južnoj strani Korčule, stari su 40-ak godina i tretirani minimalno samo sumpornim i bakrenim preparatima i to najmanje 60 dana pre berbe. Svi radovi u tom vinogradu obavljaju se ručno, uz selekciju pomno odabranih grozdova. Napravljena je veoma limitirana serija od svega 1.000 boca dobijenih nakon 190 dana maceracije u amforama pod zemljom, da bi vino potom još dve godine odlažavalo u starim drvenim bačvama od 500 litara pre nego je pretočeno u boce bez sumpora i filtriranja. Ekseperiment vredan istinske pažnje koje otkriva sasvim novo, skriveno lice pošipa!

20180728 204322U slavu najpoznatije dalmatinske bele sorte, vinari na otvaranju 8. Dana pošipa u Smokvici

Kada je o svežim pošipima reč, koji se najviše i konzumiraju, uz pomenute tri vinarije posebnu pažnju tokom Dana pošipa izazavla su, barem kod nas sa strane, još pošipi iz vinarija Kunjas, Grošić, Petrušac, Stanojević, PZ Pošip Čara, Šain-Marelić... Ako se tome doda da je na manifestaciji izostao pošip vinarije Krajančić, koji već nekoliko godina ima poseban status među ovim vinima, te da nije bilo još tu i tamo pojedinih značajnih vinara, poput Bačića iz Blata, a o brojnim sasvim malim proizvođačima koji prave vrhunska vina od ove sorte u kućnoj radinosti da i ne govorimo, može se nazereti kompletna slika o izuzetno visokim dometima pošipa s Korčule gde praktično ne možete da pogrešite ako izaberete bilo koje vino od ove fantastične sorte.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama