Suzuki u vinogradu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Suzuki u vinogradu

Ko o čemu, tek srpski vinogradari poslednjih nedelja stalno razgovaraju o suzukiju. Ali, kamo sreće da su u pitanju poznati japanski motori, a ne sićušna mušica Drosophila suzukii, prvi put registrovana u Japanu pre stotinak godina, da bi početkom ovog veka nekako uspela da preleti sve okeane i naseli se u Americi i Evropi, pa evo i kod nas.

Za razliku od ostalih voćnih mušica, koje se hrane trulim, otpalim plodovima, suzuki voli sveže voće, posebno ono s tankom opnom, poput maline, kupine, trešnje, jagode – ali i grožđe! Na malinama je u Srbiji već napravila veliku štetu 2016. godine, a ove se ustremila izgleda posebno na grožđe.

Kako to radi?

Ženka, jedva vidljiva golim okom, ne veća od 2 do 3 milimetra, buši opnu bobice i u njoj polaže jedno do tri jajeta. Za samo par dana iz jaja se izlegu bele larve dugačke oko 3 mm. Na bobici ostaje vidljiva rupica oko koje plod omekša, često iz nje curi sok i privlači sekundarne bakterijske patogene, što najčešće rezultira sirćetnim vrenjem. Ako se uzme u obzir brzina razmnožavanja i činjenica da jedna ženka u životnom veku može da proizvede do 300 mladunaca, jasno je da se radi o veoma velikoj šteti na grožđu. Suzuki, u godinama kada im klimatske prilike pogoduju, ume da uništi i do 50 % roda!

SWDrosophilaLarvaeGrapePulp

Jedini lek protiv ove mušice su insekticidi, međutim ona napada grožđe u zrenju, pred berbu, kada je bilo kakvo prskanje insekticidima isključeno. Uz to, zaraženo grožđe mora se posebno brati, iznositi iz vinograda i uništavati toplotom, jer ukoliko zima bude blaga eto suzukija ponovo u vinogradu i dogodine.

nazad na vrh