Berba u Francuskoj iznad očekivanja

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Berba u Francuskoj iznad očekivanja

Vinska Francuska slavi! Posle nekoliko katastrofalnih proleća, ledom uništenih vinograda, poplava i paklenih suša, počela je berba za koju kažu da će biti veličanstvena.

U Šampanji, gde je prosečan rod nešto ispod 11 tona po hektaru, berba je krenula gotovo dve nedelje ranije, a slično je i u drugim delovima Francuske. Očekuje se da će iz ovogodišnje berbe na tržišta stići oko pet milijardi litara vina, što je čak za 30 procenata više nego lane, kada je postignut možda i istorijski minimum u poslednjih stotinak godina!

Posebno je zanimljiva činjenica da je grožđe u izuzetnoj kondiciji jer je nakon dosta kišovitog i hladnog proleća došlo vrlo toplo leto koje je „napumpalo“ grožđice šećerom i ekstraktima. Oni koji su se uspešno izborili s gljivicama i drugim bolestima, imaće vrhunsku berbu za vrhunska vina. Jedini problem je što zbog ranog sazrevanja i hitnosti berbe treba naći veliki broj berača, posebno u Alzasu i Juri, pa ako vam je san da berete grožđe u Francuskoj, oglasi su otvoreni na sve strane.

nazad na vrh