Raste vinska Srbija

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Raste vinska Srbija

Sa svih strana stižu vesti o novim, potencijalno velikim i značajnim poduhvatima u daljem razvoju srpskog vinarstva. Mnogo je hektara u pripremi, objekti niču od severa do juga, mnogi se renoviraju, a posebnu pažnju privlače vinarije u koje očigledno ulaze ozbiljne investicije.

Jedna od zanimljivosti je i ta da sredstva koja se ulažu u ovu oblast stižu iz sve šarenije biznis strukture. Dok su neke od danas vodećih vinarija podignute na novcu iz građevine ili trgovine van granica Srbije, novi projekti su sve više vezani za finansiranja iz sredstava velikih domaćih preduzetničkih kompanija, pa čak i s novcem iz sveta estrade, sporta ili IT sektora.

Tako je pre dve godine najavljeno da je porodica našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića krenula u sadnju pet hektara vinograda u selu Lipovac kod Topole, te da je projekat za izgradnju vinarije gotov.

draskovic beko zivoinovicVino u Srbiji postaje veliki biznis - Rodoljub Drašković, Milan Beko i Slobodan Boba Živojinović

Jedan drugi teniser, sada već uveliko poznat i kao uspešan poslovni čovek, Slobodan Boba Živojinović postao je nedavno većinski vlasnik vinarije Molovin, kod Šida, čiji su vinogradi među najvećima u Sremu. Iz te vinarije je i ranije na tržište dospevala personalizovana etiketa rozea Bobo Rose, a novo ime vinarije glasi Vista Hills.

I poznati ovdašnji biznismen Rodoljub Drašković, koji je kupio Vršačke vinograde, uveliko radi na obnavljanju vinograda i novim kapacitetima ovog nekadašnjeg vinskog giganta, dok slične zahvate u manjoj meri priprema i u Hercegovini.

Vinarija Erdevik, u vlasništvu biznismena Midraga Kostića sada već nekih sedam godina, brzo izrasta u jednu od najozbiljnijih u Srbiji, kako po količinama tako i po kvalitetu.

Izgleda da i Milan Beko, još jedno dobro poznato ime u ovdašnjim poslovnim krugovima, ima nameru da pokrene vinariju. Za sad je reč samo o vinogradima na Fruškoj gori, ali i sam pomen imena ovog biznismena golica maštu u vinskim krugovima.

Pažnju privlači i nova vinarija Eden u Raniloviću, kod Aranđelovca, odakle se već na proleće očekuju prve etikete, a čiji se vlasništvo vezuje za jednu od najuspešnijih srpskih, ali i svetskih IT kompanija Nordeus. U podrumu su vina od sorti sovinjon blan, šardone, merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran koja je napravio jedan od najpoznatijih domaćih enologa.

Ako se ima u vidu ugled investitora u svim ovim slučajevima, nema sumnje da se posao s vinima u Srbiji sve više od porodičnog biznisa seli u vode krupnog kapitala. To će svakako promeniti vinsku sliku Srbije, a šta će sve to doneti ostaje da se vidi.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama