Vredi li šta taj Decanter?

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vredi li šta taj Decanter?

Od učesnika iz Srbije, vinarija Virtus je uz vinarije Janko i Temet osvojila ove godine najviše priznanja na najznačajnijem svetskom vinskom ocenjivanju Decanter u Londonu. Interesovalo nas je koliko su ovakva internacionalna priznanja značajna za jednu mladu vinariju u Srbiji.

Nije tajna da mnoge vinarije u svetu strogo paze gde će slati vina na takmičenje, a tu je pri odlučivanju u fokusu upravo tržište kome je vino namenjeno. Vinarija Virtus kročila je na međunarodnu scenu već sa prvom berbom iz 2014. godine i odmah nagovestila veliki potencijal osvajanjem dve bronze na Decanteru 2016. godine i zatim tri zlata, tri srebra i dve bronze na AWC u Beču iste te godine.

- Sve je počelo našim dilemama: Koja su to takmičenja gde vredi poslati vina na ocenjivanje i koja su to vina? – kreće priču Dejan Stanković, jedan od osnivača Virtusa. – U početku smo bili prilično obazrivi i na prvi Decanter poslali dve etikete, tek da se okušamo, s jedinim ciljem da neko kompetentan, bez tendencije, oceni to što mi radimo. Tek zarad objektivizacije našeg truda. I tada smo zaključili, da su prava mesta za nastup vinarije našeg kapaciteta Decanter u Londonu i AWC u Beču.

2017 Decanter World Wine Awards

Zaista su se ta takmičenja pokazala adekvatna za željene ciljeve, pogotovo što su na njima ostvareni zapaženi rezultati, pa je tako Virtus na AWC u Beču 2017. godine čak osvajio i titulu Best National Producer, kada su za svih devet poslatih etiketa dobili nagradu!

- Bili smo jako uspešni, bar po našem mišljenju, i na Decanteru 2017. godine, sa srebrom za Credo Crveni i dve bronze za Marselan i Credo Beli, da bi naredne godine napravili korak-dva napred. Dovoljno smo se ohrabrili da pošaljemo čak i Prokupac, ranije strepeći od reakcija zapadnog sveta, ali upravo smo za njega dobili srebro i 91 poen.

Uporedne analize rezultata ocenjivanja na Decanteru i AWC nedvosmisleno pokazuju da je Virtus kao nova, mlada vinarija uspeo već na samom početku da uđe u Top 5 ili čak tri najbolje vinarije Srbije prema ocenama žirija sa ova dva međunarodna takmičenja.

Ako vi kažete da je Srbija ove godine osvojila zlato i ne znam koliko srebra, to je već vest za nas kao regiju.- Vinarija Zvonko Bogdan je u ovom trenutku svakako ispred ostalih, na čemu im čestitamo, kao uzornim, nekoliko godina starijim kolegama. Ove godine su u Londonu dobili zlato, po čemu su vrlo ubedljivi, ali mi se čini da smo sa tri srebra, tri bronze i jednom preporukom odmah iza njih. Ponovo nagrade za sve poslate etikete! Obavezno treba napomenuti da su uz nas jako uspešne ove godine bile i vinarije Aleksić, Janko, Temet, Deurić, Čokot, Tonković, Erdevik, Despotika, a s rezultatima iz 2017. i 2016. godine ne smemo izostaviti vinarije Aleksandrović, Matalj, Radovanović...

Takođe, kada se prema broju poena pojedinih etiketa pogledaju rezultati Decantera u poslednje tri godine, primećuje se da je 91 i više poena osvojilo ukupno osam srpskih vina, šest crvenih i dva bela. I po toj logici Zvonko Bogdan je na čelu sa tri etikete, Virtus ima dve, dok preostalih pet vinarija nose po jednu. Znači, čitava se stvar može sagledati sa više strana i izvesti zaključak.

- Smatram da je za srpsko vinarstvo i Srbiju kao vinsku regiju važno da na to najrenomiranije ocenjivanje idemo u što većem broju. Nije to učešće ni jeftino i ne kažem da je najvažnije na njemu učestvovati, ali ako vi kažete da je Srbija ove godine osvojila zlato i ne znam koliko srebra, to je već vest za nas kao regiju. Drugo, medalje jesu važne za Srbiju kao regiju, ali znate li vi samo kakav je to podstrek za nas iz Virtusa što smo dobili 91 poen za Prokupac!? Nagrada za sve one muke u vinogradu, podstrek da ga napravimo još boljim, jer je on kao takav nekom bio zanimljiv na tom ocenjivanju.

042Tehnolog Milorad Halavanja i Dejan Stanković u degustacionoj sali vinarije Virtus

A koliko zbilja medalje sa Decantera ili iz Beča, Nemačke, Francuske znače potrošaču u Srbiji. Ili onom tamo negde u inostranstvu? Da li je Virtus šampion i kad se pogleda odnos medalja, ocena i cene u prodavnicama?

- Po tom kriterijumu Virtus je po našem sudu ispred većine ostalih, jer je naša cenovna politika takva, da kada ukrstite cene na tržištu i medalje sa druge strane izvlačite nedvosmislen zaključak da za najmanje novca imate najviše poena u svojoj čaši. Ali, slabo to vredi ako se ne saopšti i adekvatno iskomunicira sa javnošću.

Zanima nas zbog čega vina vinarije Virtus nisu poskupela posle osvojenih priznanja, što je gotovo pravilo na srpskom vinskom tržištu?

- To je pitanje prilično osetljivo i delikatno i mi smo tu veoma obazrivi, jer jedna takva mera kao bumerang može da se vrati i izazove nasegledive posledice. Iako smo na mnogim pozicijama na samoj ivici kad je kalkulacija troškova u pitanju, s ovim nivoom realizacije i udela na tržištu ne smemo ni da razmišljamo o cenama. A podizanje cena nakon dobijanja medalja je po mom mišljenju krajnje nekorektno prema potrošačima, odnosno ljubiteljima naših vina. Tako da, ako je neko zavoleo naš Prokupac još dugo će imati prilike da ga priušti u vinotekama po ceni od oko 800 dinara, a ovde u vinariji 600, iako je to vino  na Decanteru osvojilo 91 poen. Dakle, ono što hoću da podvučem je da zaista ozbiljno vodimo računa o odnosu cene i kvaliteta. Iako na žalost rezultati sa ovakvih takmičenja ne dopiru do krajnjih potrošača, a i kako bi, kad ne dopiru ni do profesionalaca, distributera, konobara, somelijera (čast izuzecima), ipak će ovakva naša cenovna politika ostati naš – CREDO!

Srpske vinarije po Decanteru

Vinarije iz Srbije beleže poslednjih godina solidan uspeh na Decanter World Wine Awards, kako se zvanično zove ovo ocenjivanjue u Londonu. Najveći uspeh za sada i dalje ima vinarija Janko, koja je s vinom Zavet stari 2011 osvojila 2014. godine Regionalni trofej kao najbolje crveno vino Centralne i Istočne Evrope s cenom iznad 15 britanskih funti. Od tada po sve do ovogodišnjeg zlata za Vinariju Zvonko Bogdan i njihov Cuvee No1 2016, najvećih priznanja za Srbiju nije bilo na Decanteru.

Evo kako izgleda tabela osvojenih medalja vinarija iz Srbije u poslednje tri godine na ovom takmičenju:

Ocenjivanje srpskih vina na Decanteru

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama