Koliko vredi Petrus?

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Koliko vredi Petrus?

Za ime Petrus uglavnom se vezuje mnogo toga „naj“: najskuplje, najčuvenije, najcenjenije... Ali koliko zaista Petrus vredi približili smo se u jednoj vesti koja je upravo pristigla.

Naime, kolumbijski milijarder Alesandro Santo Domingo kupio je petinu akcija ovog čuvenog šatoa. Koliko je to tačno novca nije navedeno, ali su stručnjaci izašli s procenom da posed Petrus sa čuvenih 11,7 hektara vinograda vredi više od milijardu evra. S obzirom na to da Santo Domingo prema Forbsovoj listi svetskih bogataša zauzima 499. mesto s imetkom od skoro četiri milijarde dolara, petina odvojena od pretpostavljene vrednosti Petrusa nije bila veća prepreka.

Izgleda da je veći problem predstavljalo to što je prva stvar koja vam padne na pamet kada se pomene izraz „kolumbijski milijader“ bila ono što je izazvalo određene nedoumice među bordoškim vinskim krugovima i čuvarima tradicije. Ipak, reputacija Santa Dominga kao finansijera i filantropa, uglednom članu borda njujorškog muzeja Metropoliten, supruga lejdi Šarlote Velesli, ćerke vojvode od Velingtona, i još po nešto prevagnula je na kraju nad stereotipom „kolumbijskog milijardera“.

nazad na vrh