Antinori u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Antinori u Beogradu

Sredinom septembra Beograd je dobio još jedno izuzetno mesto za vinske profesionalce gde je kao prvi domaćin bio jedan od najpoznatijih svetskih vinara Lodoviko Antinori.

Možda najbolje opremljena beogradska vinoteka Wine & Pleasure svečano je otvorila vrata nove degustacione dvorane udaljene nekih desetinu metara od postojećeg objekta. Svečanost je dodatno uveličana dolaskom Lodovika Antinorija, čoveka koji je s enologom po imenu Tibor Gal osnovao vinariju Ornellaia i jedan je od začetnika ideje supertoskanskih vina u Italiji, te njegovim izuzetnim vinima iz vinarija koje trenutno predstavlja.

antinori 13Legendarni vinar u Beogradu, Lodoviko Antinori

Odabir legende svetske vinske scene, čija je porodica Antinori prisutna na vinskom tržištu od 1385. godine, čime se svrstavaju u jednu od deset najstarijih poznatih kompanija na svetu, bilo je pun pogodak, a uzbuđenje veliko. Gospodin Lodoviko je na degustaciju stigao iz Amerike i doneo čak i vina koja će biti u punom sjaju tek za desetinu i više godina. U fokusu je bila vinarija Biserno sa zapadne obale Toskane. Osnovao ju je sa bratom Pjerom i zemljoposednikom Umbertom Manonijem 1995. godine s idejom da je priključi vinariji Ornellaia, ali su mikroklimatski uslovi i sastav zemljišta apelacije Bolgeri prevagnuli da ostane izdvojen projekat.

Vinarija Tenuta di Biserno proizvodi vina uglavnom od sorti kaberne fran i pti verdo, koje najbolje uspevaju na ovoj apelaciji, naravno uz klasičnu Bordo dopunu merloa i kaberne sovinjona, a rade se tri linije: Lodovico, samo u najboljim godinama, te Biserno i Pino di Biserno.

Svečanost za nepca otvorio je novitet, roze kupaža kaberne frana i širaza Sof 2017, posvećena ćerci Sofiji Antinori, proizvedena u Italiji u pogonu Campo di Sasso. Nežno, suvo, cvetno, mineralno vino od rukom branih bobica u boci izuzetnog dizajna.

antinori 15

Iako se čini da je kompletna degustacija bila posvećena crvenim vinima, sam Lodoviko je priznao kako posebno voli sortu sovinjon blan i da je to bio razlog zašto je takođe kupio i imanje u čuvenom Marlboro regionu Novog Zelanda.

- Znate, zgodno je imati sovinjon u Italiji i na drugoj strani sveta istvoremeno, jer onda imate dve berbe u istoj godini – kaže Antinori, a nama se ovo vino Nelson 2017 iz novozelandskog pogona Mount Melson izuzetno dopalo svežinom, zelenim tonovima, elegancijom, dok su ekstrakti samo dobijali na snazi ukoliko ga probate posle zahtevnih crvenih etiketa!

Konačno su na red došla i vina za koje su mnogi zaključili: „Potrebno je biti stručnjak ili makar iskusan vinopija i shvatiti svu veličinu ovih vina“.

Najprodavaniji produkt i navodno u isto vreme najjednostavnje za razumevanje bilo je vino Insoglio 2016 proizvedeno u Tenuta di Biserno Campo di Sasso. Slika divljeg vepra na etiketi najavljuje iskonsku snagu vina i mogućnost uparivanja sa bilo kakvim crvenim mesom. A sa cenom od oko 20 evra ovaj blend kabernea, merloa i širaza dopao se na prvu loptu i praktično bio u uvod u vrhunski Il Pino 2016 (di Biserno), miks polovine kaberne frana, 30% merloa, 12% pti verdoa i 8% kabernea.

antinori 2

Nakon ovih vina usledila je vertikala linije Biserno, iste kupaže samo u drugačijem odnosu. Vina maksimalno zaokružena, harmonična, sa brojnim slojevima i razvojem aroma već na nosu. Koža i mnoga tamna voća evidentna su u berbama 2010, 2013 i 2015, koja je još daleko od tržišta, ali svakako najčudesnija od ove tri jer se čini da će razvoj vina u boci ići bukvalno u bezbrojnim pravcima od kojih svaki intrigira već na početku. Okupljeni su imali težak zadatak da prevagnu jezičak dopadanja na jednu od dve najsvežije berbe dok je ona iz 2010. godine ukazivala kako može da izgleda veliko svetsko vino od 92 poena i sa cenom od nekih 100 i više evra posle osam godina maturiranja.

Izvanredna organizacija, interaktivna prostorija potpuno izolovana od spoljnih uticaja, dobar servis i osvetljenje, Beograd je dobio vredno vinsko mesto u svakom pogledu, zaključak je po završetku degustacije i nakon rastanka s uvaženim gostima iz Italije čija su vina sad dostupna i na našem tržištu.

nazad na vrh