Bergamo je naš

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bergamo je naš

Na upravo završenom, izuzetno cenjenom nadmetanju najboljih crvenih vina sveta od sorti merlo i kaberne Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme 2018 u Italiji, srpsko vinarstvo nastavlja da niže uspehe osvojivši čak deset zlatnih medalja!

Uspeh je još impozantniji kada se zna da je Srbija po broju osvojenih medalja odmah iza domaćina takmičenja, a da su učestvovali proizvođači sa svih kontinenata i iz vodećih vinskih regija, izuzev Novog Zelanda. Tu treba dodati i to da se na nadmetanju Emocioni dal Mondo dodeljuju samo zlatne medalje i takozvano veliko zlato, a to veliko zlato niko nije osvojio još od 2015. godine, kada je dobitnik bilo takođe srpskom vino, Cabernet sauvignon 2012 Reserve vinarije Radovanović.

Emocioni dal mondo vinaVinarija Jeremić iz Smedereva imala je najbolje ocenjeno srpsko vino na ovogodišnjem Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme

Od ukupno 256 etiketa dodeljene su 74 medalje, a od naših najviše uspeha imala je vinarija Deurić sa tri zlata i Jeremić sa dva. Vrednim trofejima okitila su se još i vina vinarija Matalj, Magaza, Belo Brdo, Carpe Diem, dok je vino Pik Oplenac nagrađeno od strane novinarskog žirija.

emocioni dal mondo1

Od srpskih predstavnika, najviše poena osvojilo je vino Merlot Terroire 2015 Jeremić, dok ga u stopu prati Kremen 2016 vinarije Matalj, tek malo ispred najnovije etikete Talas Crveni 2017 fruškogorske vinarije Deurić. U gornjoj polovini tabele nagrađenih još su Cabernet Sauvignon 2015 vinarije Carpe Diem, kao i mladi Kanon 2017 vinarije Jeremić. Možda treba napomenuti da su iza ovih etiketa ostala ostvarenja čuvenog Krauthakera, vino linije Festigia iz Agrolagune, koje osvaja značajne trofeje širom sveta, mnoga slovenačka vina....

Recimo i to da je vinarija Deurić pozlatila Merlot 2016, ali i nama nepoznatu etiketu Merlot Princeps 2016, dok posebno raduje zlato za mladu vinariju iz Velike Drenove Magaza i etiketu Magaza Merlot 2015.

bergamo 7Vina je ocenjivao žiri iz 23 države

Inače, sa pet osvojenih zlata najuspešnija je bila Pilliteri Estates Winery iz Kanade, u kojoj kao glavni vinar radi izvesni Aleksandar Kolundžić, a najbolje ocenjeno vino na takmičenju je Cabernet Sauvignon Seven Oaks 2016, J. Lohr Vineyards & Wines iz Paso Roblesa u Kaliforniji.

Vina je ocenjivao žiri od osamdesetak sudija iz 23 države, među kojima su bili i Mirko Rnjak i Vesna Milićević iz Srbije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi