Nova premijum vina iz Erdevika

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Nova premijum vina iz Erdevika

Vinarija Erdevik u poslednje dve godine beleži značjan proboj na tržištu, a među novim berbama već poznatih etiketa od nedavno se u premijum liniji, uz šardone Omnibus Lector, nalaze i dva nova vina – Grand Trianon 2015 i Ex Cathedra 2016.

Grand Trianon 2015 je kupaža gde kaberne čini polovinu miksa, širaz 35 % a ostatak je merlo, čiju etiketu krasi grb porodice Odaskalki, koja je ostavila duboki trag u tradiciji fruškogorskog vinarstva i koja je još 1826. godine osnovala vinariju Erdevik. Za razliku od baznog kuvea Trianon, Grand leži godinu dana u novim barik buradima od 225 litara, nakon čega se godinu dana „odmara“ u boci. Dominira francuski hrast uz malo američkog i nešto slavonskog. U čaši je vino barokno raskošno, vrlo slojevito, elegantno, s izraženom toplinom i kao da je dugo, kvalitetno maturiralo, iako je po godinama veoma mlado. Nema preterano veliko telo, ne spada u vina koja udaraju u nos i glavu, ali je završnica fantastična, a aftertejsta izvire ne samo zrelo crveno voće, nego i začini, urme, rogač i još mnogo toga.

erdevik ivan i vina0Ekskluzivni noviteti iz Erdevika, direktor prodaje Ivan Mihajlović

Prema rečima ljudi iz vinarije, Grand Trianon 2015 odmah je naišao na odličan prijem, a direktor prodaje Ivan Mihajlović to objašnjava time da kupce nisu prevarili prethodnim etiketama, koje su sve manje-više zaživele, te da je odnos poverenja u ne tako davno obnovljenu vinariju uveliko uspostavljen.

- Imali smo čak upit da jedan lokal dobije Grand Trianon 2015 premijerno ranije od drugih, ali smo ipak odlučili da ga ravfnopravno ponudimo svima. Lagano se radi na njemu, nosi po koja boca restoranima, a već je naišao i na izvanredan prijem u vinotekama, tako da su nam nestale u potpunosti boce sa probnim etiketama pa smo uradili potpuno nove.

Ex Cathedra 2016 treći je sovinjon u ponudi Erdevika, proizvodi se slično kao Omnibus Lector, jedino što se koristi isključivo novi francuski hrast za fermentaciju, burad od 500 litara različitih proizvođača. Nakon odležavanje šest meseci u baricima i minimum godinu dana u boci, vino sadrži 13,5 % alkohola (isto koliko i Grand Trianon 2015), a staje 1.850 dinara, kakva će biti cena svih premijum vina vinarije Erdevik. U čaši je Ex Cathedra sušta elegancija, nešto što će okupiti znalce ali i sve druge oko stola u igri otkrivanja slojeva i aroma ovog vina.

Napomenimo i to da su uz dve nove etikete u vinariji nedavno promovisali i prvo srpsko koralno vino, čiji će tržišni potencijal biti proveren u godinama koje slede.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama