Rekordna humana aukcija

  • Objavljeno u Info
Rekordna humana aukcija

Znate li šta je to aukcija Hospices de Beaune i kakav je rekord ove godine postignut?
Svih 158 leta, počevši od 1859. godine, održava se u Francuskoj velika aukcijska prodaja vina odakle novac ide u humanitarne svrhe s tim što se od 2005. godine održavaju u čuvenoj aukcijskoj kući Christie’s.

Hospices de Beaune je inače imanje i objekat sagrađen 1443. godine u mestu Beaune u Burgundiji kao bolnica za siromašne, a da sve bude još romantičnije neprofitna organizacija koja danas vodi Domaine des Hospices de Beaune upravlja doniranim vinogradima na površini od 61 hektara, od čega je veći deo u klasifikaciji Grand i Premier Cru. Svake godine čak 31 crveno i 13 belih etiketa bude spakovan u nekoliko stotina barel buradi i čeka treću nedelju u novembru da nakon tradicionalne trodnevne fešte bude aukcijski prodat znatiželjnicima širom sveta.

Ove godine postignut je svojevrstan rekord, prodat je 631 barel crvenog i 197 barela belog vina iz nekih pedesetak raznih berbi za ukupno 14.187.150 eura što će reći da je prosečna boca koštala 56,16 evra. Ipak, najskuplje bure, kupaža Batard-Montrachet Grand Cru 2018 rekorder je sa cenom od 135.000 eura, što dođe 450 evra po buteljci! Od ukupne količine, oko 70 % kupili su trgovci, a ostatak ljubitelji vina. Najviše burića odlazi u Aziju, nešto preko pola, nekih sedam procenata u SAD, a ostalo ostaje u Evropi.

aukcija vina 01

Jedino što je razočaralo prodavce je činjenica da specijalna takozvana President Coins burad nisu dostigla željenu cenu. Naime, reč je o dva posebno izrađena bureta od po 228 litara, u jednom je bio Chardonnay Meursault Premier Cru Les Genevrières, u drugom pino noar Corton Grand Cru Clos du Roi, oba iz berbe 2018, koja su zajedno jedva dostigla cenu od 230 hiljada evra, a očekivalo se barem duplo toliko jer su „predsednički“ burići 2015. godine kupljeni za 480.000 evra. Inače, ova dva vina su namenjena VIP osobama koje tako izražavaju svoju empatiju s onima kojima su sredstva namenjena, gde su ove godine čak tri institucije podelile novac. Među njima je i čuveni Pasterov institut koji slavi 130 godina postojanja, a trenutno je u fokusu istraživanje moždanog glioma, tumora koji je nakon leukemije najčešći uzročnik smrti dece. Tu je i Asmae asocijacija koja usmerava pomoć beskućnicima u Manili, ali i deci izbeglicama iz Sirije koja trenutno žive u Libanu, te konačno BAB koji takođe vodi borbu protiv kancera kod najmlađih.

A kakva su vina u ovim humanim burićima?

- Ovo je treći put u poslednjih pet godina da radimo berbu pre kraja avgusta – kaže Ludivin Grivo, upraviteljka vinskog kompleksa Hospices de Beaune. – Berba je znači bila teška ali ipak kontrolisana. Imamo lepe kiseline u šardoneu iako smo se plašili preranog sazrevanja, a pino noar je zaokružen i svilenih tanina. Očekuju nas elegantna vina, ali treba im dati vremena.

nazad na vrh