Šta nas čeka iz berbe 2018

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Šta nas čeka iz berbe 2018

Čini se da je u čitavoj vinorodnoj Srbiji godina bila teška za vinogradare. Uglavnom je svuda krenulo loše s velikim kišama pred leto, koje su uzrokovale enormno uvećanje ploda, onda su naišle bolesti, mušica drozofila suzuki uzela je veliki danak berbe, nekima je grad satro vinograde do korena, ali je na kraju stigla neobično duga, topla i sunčana jesen koja je u mnogome popravila sumornu sliku.

Ipak, konačni sud o sirovini koju su dobili da prerade, te vinima koja nastaju ili će nastati, najbolje da govore sami vinari i enolozi.

Radovan Đorđević, Župa

Radovan Djordjevic 3

Uz osmeh i pomalo u šali Radovan Đorđević, vlasnik vinarije Čokot, veli da od vina iz berbe 2018. prvenstveno očekuje da „mogu da se piju“!

- Bela su dobra, mirisna, muskatna, dopadljiva. Mnogo bolja od očekivanja, dok kod crvenih sve zavisi od sorte. Ekstraktivna su, možda ne toliko kao prošla berba, ali dobro obojena. Nema zelenčljivosti, grožđe je prilično dobro sazrelo i biće to prosečno dobro vino, nimalo ispod toga. Konkretno, kod prokupca su dobijeni bolji rezultati nego što sam mislio budući da smo morali malo ranije da ge oberemo zbog mušice suzuki. Šteta, nedostajalo mu je još nekih nedelju dana da dostigne maksimum – kaže Đorđević.

Miloš Nikolić, Smederevska Palanka

Milos Nikolic

Tehnolog popularne šumadijske vinarije Despotika, Miloš Nikolić uveren je da se kvalitet vina prethodne berbe neće ponoviti, te da će ovo biti prosečna godina iz koje će pokušati da izvuku maksimum.

- Grad je u potpunosti satro velike površine u vinogradima vinarije Despotika. Ipak, nešto je sačuvano, pa je na kraju godne čak održana i proslavljena „druga berba“, naravno u neznatnim količinama na lozi koja se kao čudom obnovila do novembra. Kako bi imali kabernea za vino Dokaz bili smo ove godine prinuđeni da ga dokupimo, što nikad nismo radili do sada. Znači, nema nekih lepih uspomena iz ove berbe, stradalo je čak pet-šest hektara loze u desetoj godini, ali sreća je u nesreći da u Umčarima postoji vinograd kolege Ace Jankulovića odakle smo nadoknadili gubitke. Iskreno, očekujemo dobar kaberne iz Umčara, pino crni je na standardnom nivou, muskat i tamjanika za vino Dodir su dobri. Imaćemo malo manje impozantna vina nego 2017, ali sa dobrim balansom. Takođe, postignut je optimalan potencijal sorti pino beli i rajnski rizling, pa će etiketa Nebo biti jako dobra i verujem da će u godini kad neće biti toliko mnogo sovinjona, ove sorte dobiti pažnju kakvu inače i zaslužuju – kaže Nikolić uz konstataciju da mu je najžalije što ove godine neće imati merlo i sovinjon beli, koji su ušli 2017. godine u elaborat za zaštitu geografskog porekla.

Ivan Jovanović, Niš

Izba Jovanovic

Ivan je vlasnik vinarije Izba Jovanović koja proizvodi isključivo crveno vino od sorte merlo.

- U celom Niškom regionu bilo je prilično rodno. Nikad nismo više skidali grožđa tokom zelene rezidbe, a opet je rod za trećinu bio veći, što je rezultat kiša u junu i julu. Ipak, zahvaljujući merama u vinogradu dobijeno je ono čemu se teži, a zahvaljujući jeseni gde nije bilo kiše do sredine oktobra, berba je uspešno okončana. Vino je pre svega puno voća, po aromatici najbliže berbi 2016, a opet drugačije. Nije bez tela, radili smo malo dužu maceraciju i očekujem da se mnogima koji vole lakša vina više dopadne nego berba 2017 – kaže Jovanović.

Vladan Nikolić, Topola

Vladan Nikolic

Vladan Nikolić dugogodišnji je enolog vinarije Aleksandrović, jedne od najpoznatijih u regionu, nedavno proglašene i za Najbolju vinariju Srbije u 2018. godini, dok su njihovo crveno vino Regent 2013 i Trijumf Noir penušavac 2010 ponela naziv najboljih u svojim kategorijama.

- Jako teška godina, vrlo zahtevna, koju bukvalno možemo podeliti na dva dela: prvi, dva meseca i puno kiše, gde je došlo do masovne pojave kisele truleži, i drugi, divna duga topla jesen. Kisela trulež je inače fenomen koji se niz godina ovde nije zadesio, a krivac je mušica drozofila suzuki. Uništena je većina vinograda pino noara, traminca, sovinjon blana u Šumadiji, a u pitanju je sinergija tri faktora. Mušica je prenosnik divljih kvasaca i kad ošteti pokožicu donese infekciju divljeg kvasca koji započne fermentaciju u bobici grožđa da bi acido bakterije već stvoreni alkohol pretvarale u kiselinu. Bilo je izuzetno teško i samo onaj ko je pravilno radio u vinogradu, u smislu da ima pravilan raspored lastara, da lisna masa nije prekrila grožđe, da je bilo provetravanja, imao je šansu da dobije ovu bitku. U svakom slučaju neke sorte su više, neke manje stradale, dok recimo šardone nije ni taknut. Jako smo zadovoljni što smo se izborili i dobili berbu koju u startu nismo očekivali, a sve zahvaljujući tome što nas je Bog pogledao te smo imali divnu dugu jesen – ističe Nikolić i konstatuje da su sve u svemu izvukli berbu koja će uprkos teškoćama ostati upamćena kao godina kvaliteta.

Vladimir Frunzarelović, Negotinska krajina

Vladimir Frunza

Vladimir Frunzarelović, vlasnik vinarije Vimmid iz Negotina kaže kako je posle tri dobre godine morala da dođe lošija.

- Posle dve dobre godine došla je izuzetna 2017, dok su 2018. u junu i julu krenule kiše, a onda gotovo 100 dana bez kapi! Rezultat toga je da su bela vina odlična, ali i crvena su nakupila dosta sunca. Razlika od prethodne berbe koja je bila izuzetna je u tome što je sada rod bio malo veći. Pritom, 2017. godina bila je kompletna i za belo i za crveno vino, bukvalno cediš grožđe u flašu, a sad možda malo više očekujemo od belih koja su slična prethodnoj berbi, samo nešto manjeg intenziteta i volumena. Takođe, bilo je i ovde malo štete od mušice suzuki, ali uglavnom kod manjih vinogradara – objašnjava Frunzarelović.

Slavoljub Jeremić, Smederevo

Slavoljub Jeremic

Vinarija Jeremić je među najzaslužnijima što srpski sovinjon uživa dobru reputaciju u čitavom regionu, a u tim pohvalama sve češće se pominje i njihov merlo.

- Ako bih pravio poređenje, ova je godina u korist crvenih vina zbog sušnog perioda u lepoj jeseni. Za bela je to bila dobra godina, znamo i za bolje, ali i ova je iznad proseka. Deo sovinjona otišao je u višu kategoriju, u najbolje Icon bure, što je znak da verujemo u ova vina. Grožđe od merloa i kabernea, prvi rod iz jednog mladog vinograda, nismo hteli da stavljamo u etiketu Kanon, već je korišćen za roze – kaže vlasnik vinarije Slavoljub Jeremić.

Tatjana Đuričić, Erdevik

Tatjana Djuricic 2

Tehnolog sve uspešnije vinarije Erdevik (ali i još nekoliko njih), Tatjana Đuričić generalno je zadovoljna kvalitetom grožđa iz 2018. godine.

- Prilično sam zadovoljna s obzirom na početak berbe, kada je krenula mušica i napala sovinjon, ušla malo u šardone i širaz. Mislila sam neće ostati ništa. Na kraju je sovinjon imao smanjen prinos i niži sadržaj šećera, jer smo morali ranije da ga beremo, a ovo sve drugo se „izvuklo“, tako da očekujem jako dobra vina: dobar šardone, roze, odlična crvena. Sovinjon jednostavno neće biti poseban, ali ipak je sasvim dobro vino, dok je širaza samo manje ali uz jako dobar kvalitet. Lepa jesen je omogućila da kaberne beremo kad je u potpunosti bio fenolno zreo, pa tu nestrpljivo iščekujem vrhunske rezultate – zadovoljna je Đuričić.

Oskar Maurer, Hajdukovo

Oskar Maurer 1

Vinar Oskar Maurer ima odličan pregled berbe na krajnjem severu Srbije, gde se nalazi vinarija Maurer, ali i na Fruškoj gori odakle stiže grožđe za vinariju Bikicki, gde takođe pravi vina.

- Crvena vina, za koja smo grožđe kasnije brali zbog fenolne zrelosti, pokazuju veoma visoku i lepu voćnost, snažan ekstrakt, punoću ukusa. Nešto su viši alkoholi između 14 i 15 procenata, no zato će tanini i obojenost biti niži u odnosu na 2017. godinu i po tim parametrima ova berba neće biti u stilu južnih vina, već donosi dosta puna vina, aromatična i voćna. Kod belih sorti su lepe kiseline jer smo grožđe malo ranije brali i alkoholi su nešto niži. Takođe, predviđam da će sva ova vina godinu-dve duže odležavati kako bi iskazala pun kvalitet, za razliku od onih iz prethodne godine koja je odmah na startu pokazala sve vrednosti. Jednom rečju, berba 2018 je dobra srednja kategorija – procenjuje Maurer.

Srđan Lukajić, Subotica

Srdjan Lukajic 4

Tehnolog Vinarije Zvonko Bogdan, koja je s etiketom Cuvee No.1 ponela jedino zlato za Srbiju 2018. godine sa Decantera, takođe ukazuje na uticaj vremenskih prilika i neprilika.

- Crvena vina, ono što je kasnije došlo na branje, su dobra. Možda ne izuzetna kao prethodne godine, ali daleko od nekih slabijih berbi. Zato sada neće biti super premijum linije, biće malo manje Cuveea, ali sve ostalo je na nivou. Pogotovo roze koji spada u domen tehnoloških vina je apsolutno standardan. I kod nas je bilo drozofile u belom grožđu, ali jako malo jer smo veliki i oko nas nema mnogo drugih vinograda odakle bi došla, pa smo uglavnom pošteđeni. Ukupno gledajući, vina će biti manje ali nije ispalo tako loše kako je izgledalo početkom godine – zaključuje Lukajić.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama