Limuzina u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Limuzina u Beogradu

U selekciji najboljih vina iz regiona koji će se 23. marta naći na Grand Tastingu u Beogradu biće i pravih rariteta. A među njima pažnju posebno privlače Limousina bijela 2006 i Limoosine XL 2007, odnosno crvena varijanta „limuzine“, oba vina iz hercegovačke vinarije Brkić čija se bukvalno ručna proizvodnja vina oslanja na pravila biodinamike.

U pitanju su praktično kultna vina koje na kolekcionarskim aukcijama dostižu za naše pojmove neverovatnu cenu, a koja će na Grand Tastingu moći da se probaju – na čašu!

Limousine Brkic 5Poštovanje prirode pre svega, Josip Brkić u svom podrumu

Limousina bjela, ta fantastično mirišljava žilavka iz 2006. godine, rastočena je iz jednog bureta u svega 135 magnum flaša, a priča o njoj jedna je od onih koje su odmah ušle u lokalne vinske legende.

- Već pred kraj leta moglo se naslutiti da berba neće biti iznad prosečne – priča Brkić. – O tome sam razgovarao telefonom i sa slovenačkim vinarem Stojanom Ščurekom, koji mi je tada predložio da na svakom drugom čokotu odrežem svaku drugu mladicu ispod grozda i da posle tri dana poberem sav plod i krenem u preradu kao što se radi sur lie metodom. Budući da mi je u podrumu ostala jedna bačva od 250 litara s kojom nisam znao šta ću, odlučio sam da ga poslušam. Posle tri dana grožđe kojem su bile odrezane mladice je dehidriralo i dohvatilo više šećera od onog koje nisam obrezao, tako da su zajedno prerađeni činili idealnu kombinaciju snage i lepršavosti. Sve u svemu, posle prirodne fermentacije s minimalnom količinom sumpora i bez kontrole temperature mešao sam talog prema lunarnom kalendaru i već posle nekoliko nedelja videlo se da to neće biti obično vino, da je već sada drugačije.

Limousine Brkic 6Limoosine XL 2007 odležavala je čitavih 10 godina u buretu

Godinu dana kasnije Brkić je napunio nekoliko boca tog vina i odneo Alešu Kristančiču, još jednom poznatom slovenačkom vinaru, da čuje šta ovaj misli.

- Kada je Aleš pogledao, zavrtio, pomirisao i probao vino nije se mislio ni sekunde, samo mi je pružio ruku i rekao: „Imaš veliko vino.“ A kada Aleš to kaže, možete biti sugirni da je to tako!

Igrom slučaja, sva tri vinara koji su učestvovala u priči o ovom vinu naći će se u Beogradu na Grand Tastingu, svaki s vinskim biserima iz sopstvenog podruma!

Limousine Brkic 14Vino kakvo nastaje možda samo jednom u životu, Limousine 2006

Iako je pokušavao, Brkić više nije uspeo takvo vino da dobije ni iz jedne naredne berbe, samim tim ova „limuzina“ iz 2006 ostala je do danas unikat! Ali, igrom slučaja pre nešto više od godinu dana pojavila se „crna limuzina“ – blatina iz berbe 2007 koja je deset godina odležavala u jednom buretu i koju je zatim s pravom nazvao Limoosine XL. Još jedan unikat, ukupno svega 234 standardnih buteljki od 0,75l.

U pitanju je vino od selkcionisanog najboljeg grožđa, iznenađujuće velikog tela za blatinu, tamne boje i prepuno senzacija čokolade i crvenog voća. Jednostavno rečeno savršeno sazrelo, u neku ruku hercegovačka verzija slavne španske Rioja Gran Reserve, strukturalnost, zreli tanini, duga završnica... I posle kažu da munja ne udara dva puta na isto mesto!

Limuzina 4Dve „limuzine“ za vinski spekatkl, ekskluzivna beogradska degustacija biće samo na Grand Tastingu

- Priroda ima svoje zakonitosti na koje ne možete ili ne želite da utičete. A ja poštujem prirodu – objašnjava Brkić. – Bela Limousine bila je stvarno nešto posebno, žilavka kakvu nisam ni u snu očekivao. Pojavila se sama, nisam ja nešto tako ni zamislio, kamoli hteo napraviti, ti ukusi, mirisi i sve što se kasnije dogodilo s njom jednostavno su sami od sebe nastali! A onda je došla berba 2007, najbolja na ovim prostorima poslednjih 10-15 godina. Blatinu sam proizveo u svega deset barik buradi za etiketu Plava greda i odmah prodao devet jednom restoranu u Sarajevu, a deseto bure ostalo je u podrumu. Pratio sam vino i video da se iz godine u godinu lepo razvija, zanimalo me je dokle može tako. I konačno sam 2017, deset godina nakon što sam vino stavio u bure, odlučio da je dosta. Mislim da kao što se bela „limuzina“ od onda više nije ponovila, da verovatno više nikada neću ni crnu držati 10 godina u bačvi. To se jednostavno u oba slučaja – dogodilo!

A sada će u Beogradu prvi put obe te neverovatne vinske „limuzine“ biti jedna do druge, jedinstvena prilika da se proba nešto samo sada i – nikad više!

Zašto limuzina?

Naziv Limousine dao je jedan od posetilaca festivala vina u Sarajevu 2007. godine uz objašnjenje: „Ovo vino je stvarno veliko, velika boca, nema ga u prodaji, deluje bogato u ustima, miriše na petrol, ljulja… Ma, ovo vino je limuzina!“

Kako do ulaznica za Grand Tasting?

antrf ulaznice 2

 

Za Grand Tasting 2019 pušteno je u prodaju svega 1.000 ulaznica po ceni od 2.500 rsd. Budući da će se na ovoj degustaciji točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svih vina na Grand Tasting 2019, vinsku čašu i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji.

Takođe, na licu mesta će biti punktovi za dokupljivanje vinskih apoena, a biće omogućena i kupovina vina na flašu.

Ulaznice se u pretprodaji mogu rezervisati i kupiti putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefone: +381 61 696 3560 i +381 64 111 8279, ili online preko tickets.rs i na njihovim prodajnim mestima u Srbiji.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama