Organsko vino i čokolada

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Organsko vino i čokolada

Početkom februara u prodavnici organske hrane Olivia na Vračaru održana je nesvakidašnja demonstracija uparivanja organskih vina i sortnih vinskih čokolada Aguara!

Branislav Anđelić je iz svoje organske vinarije Plavinci doneo vina Indigo 2016, od sorte regent, te sveži i mirisni roze Ramonda 2017 od iste sorte, dok su iz takođe organske vinarije Imperator stigla još četiri vina – Gratianus 2015, Flavius 2015, Maximianus 2015 i Quintillus 2015.

vino rs 2

Kako smo tom prilikom saznali, glavni smer pri uparivanju vina i čokolade je slaganje aromatskih profila. Međutim, treba obratiti pažnju i na to da taninski izraženo crveno vino može da ostavi gorak ukus u ustima u kombinaciji sa crnom čokoladom, zbog čega se generalno smatra da su bela i mlečna čokolada lakše za uparivanje sa vinima.

Aguara čokolade, koje nose nazive po sortama vina („Vranac“, „Traminac“, „Cabernet Sauvignon“, „Crna tamjanika“) zapravo ne sadrže vino, ali su predviđene da se aromatski uklope uz određne sorte, proizveli su tehnolog Svetlana Vukašinov i dizajner Miloš Stojaković.

vino rs 3

- Pojavili smo se na tržištu početkom 2018. godine, uglavnom s autohtonim sortama u nazivu čokolada, prvo je bio vranac, pa zatim još sedam ukusa: tamjanika, smederevka, širaz, morava, prokupac, crna tamjanika i probus, da bi pred kraj godine izbacili još novih sedam gde su u fokusu bile interbacionalne sorte – objašnjava Stojaković, uz napomenu da su njihove poslednje dve „vinske čokolade“ posvećene penušavim vinima Blan de Blan i Blan de Noir Limited Edition koje su od vrlo specifičnih i daleko kvalitetnijih vrsta čokolade.

nazad na vrh

Srodni tekstovi