Yotta, novo ime za nova dostignuća

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Yotta, novo ime za nova dostignuća

Mlada vinarija Yotta iz sela Šljivovo u Župi, koja se u kategorijama za dizajn i najprijatnije iznenađenje istakla u našem izboru onih koji su obeležili vinsku scenu Srbije tokom 2018. godine, a gde je posebno naznačena tamjanika Hysteresis 2017 rađena sur lie tehnikom, održala je zatvorenu degustaciju pod nazivom „Yotta - Presek stanja“ u beogradskoj vinoteci Vine & Pleasure.

Vlasnika vinarije Đorđe Jotić pružio je tom prilikom mali uvid u portfolio i razvoj vinarije koja je za samo dve godine dostigla proizvodnju od blizu 15.000 boca i ponudila zavidan kvalitet vina.

yotta vinors 7

Vino Grizling, italijanski rizling iz berbe 2016, iskazalo je veliku eleganciju, za razliku od izrazite voćnosti i hrskavih kiselia u godinu dana mlađoj etiketi. Tamjanika Hysteresis 2017 , jedino vino od te sorte rađeno sur lie tehnikom odležavanja na talogu u drvetu tokom devet meseci, svakako je novi pogled na ovu sortu u Župi. Slojevito i komplesno u čaši, balansom, elegancijom, raskošnim mirisom i završnicom pretenduje na najviša priznanja.

Crveni segment otvorio je Prokupac 2016, naslednik berbe koja je katapultirala ovu vinariju na vinsku scenu Srbije, a usledili su kaberne sovinjoni iz 2015. i 2016. godine. Kao i u slučaju rizlinga, očigledne su razlike između vina iz raznih godina, što ukazuje da je enolog Milan Aleksić nameran da na paternu teroara jasno iskaže vrednost svake berbe ponaosob.

yotta vinors 8

Cabernet Sauvignon 2015 i dalje se snažno razvija u boci, a sa svega 13,1 % alkohola dovoljno je moćno i bogato voćno vino. Berba 2016 nosi 14 % alkohola, zaokružena, snažna, sa lepim kiselinama, pretenduje potencijalom da pozitivno „eksplodira“ za godinu ili dve.

Ova degustacija pokazuje da s nestrpljenjem možemo očekivati buduće eksperimente iz Yotta podruma koji su, kako je najavljeno, uveliko u toku.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama