Zašto skuplja vina imaju bolji ukus?

  • Objavljeno u Vesti
Zašto skuplja vina imaju bolji ukus?

Skuplja vina moraju biti boljeg ukusa, zar ne? Na kraju krajeva, niste valjda džabe odrešili kesu u nameri da se počastite vrhunskim vinom. I verovatno ćete imati utisak kako doista pijete nešto kvalitetno, međutim to ne mora nužno da ima veze i sa kvalitetom vina, koliko s činjenicom da ste vi već percipirali unapred da ste kupili nešto što je skuplje od proseka i samim tim bolje od proseka!

Na univerzitetu Bon u Nemačkoj sproveden je test na kome su volonterima prikačenim na MRI skener servirali vina različitog cenovnog ranga. Pre nego što bi ispitanici probali vino, pokazali bi im cenu svakog od njih, koja je varirala od četiri, sedam i 12 evra. Štos je bio u tome da su sva vina u prodavnici koštala – 16 evra!

Svrha lažnih cena bila je da se proveri da li je ta informacija uticala na to kako su učesnici ocenjivali vina. Jedan od rukovodioca ovog eksperimenta, dr. Hilke Plasman izjavio je da su testirani zaključili da skuplja vina imaju bolji ukus od onih tobože jevtinijih. U proseku, „najskuplja“ vina su dobila ocenu 5.21, od maksimalnih 9, dok su „jevtina“ ocenjena sa 4.19. Rezultati su objavljeni u žurnalu „Scientific Reports“.

zasto skupa vina

Međutim, pregledanjem rezultata sa MRI skenera otkriveno je još nešto veoma zanimljivo. Naime, deo mozga zadužen za donošenje odluka i očekivanja, kao i deo povezan sa sistemom za motivaciju i nagradu, više su se osvetlili kada su učesnici degustirali navodno skuplja vina.

- U suštini, sistem za nagradu i motivaciju nas potpuno prevari –  izjavila je dr. Lijan Šmit. – Sve se svodi na to da naš mozak očekuje da skuplje vino bude boljeg kvaliteta, pa prema tome procenjujemo i da je ukus bolji, čak i ako je istovetnog ukusa kao vino iz jeftinije flaše.

Isto važi i u suprotnom smeru, kada su ponuđena skupa vina kao jeftina, očekivanja kod ispitanika bila su unpared smanjena, pa je i konačni sud o kvalitetu bio umanjen. Prema tome, ispostavlja se da vino može da vam se učini lošijim nego što jeste samo zato što znate da je jeftino.

Zato je, ukoliko želite da donesete maksimalno objektivan sud o vinu u skladu s vašim sposobnostima najbolje da cenu i ne znate!

nazad na vrh