Despotika, mamac za vinske turiste

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Veselin Despotović: Vinski turizam u fokusu Veselin Despotović: Vinski turizam u fokusu

Vinarija Despotika, u blizini Smederevske palanke, iz koje se pruža upečatljiv pogled na šumadijske planine i koja poseduje veoma zanimljiv muzej vina i vinodeljstva, u ovom trenutku fokus ozbiljno usmerava ka turizmu.

Da ova vinarija ima šta da ponudi u segmentu vina dobro je poznato, a najnoviji dokaz je zlatna medalja za roze Nemir 2017, te srebro za belo vino Morava iz iste berbe na prolećnom izdanju jednog od najznačajnijih svetskih ocenjivanja, Mundus Vini u Nemačkoj.

Ali u ovoj modernoj vinariji ubrzano rade na kapacitetima za razvoj vinskog turizma i upravo je tako osmišljen nastup na nedavnom Sajmu turizma u Beogradu gde smo zatekli Veselina Despotovića, vlasnika vinarije u posebno dizajniranom i brendiranom štandu.

- Prepoznali smo potrebu tržišta za boravak u prirodi ali i vinarijama. Ne samo za ručak i degustaciju, nego za duži boravak, dan možda dva. Proverićemo tu činjenicu ubrzo jer završavamo salu za degustacije sa 90 mesta, profesionalnom kuhinjom i svim što ide uz to: kamin, terasa, pogled. Iznad sale je nivo sa šest soba što je zapravo samo pilot projekat, da vidimo ima li rezona i za dalje ulaganje. Jer, svuda u svetu poznate vinarije imaju tu vrstu posete, prodaju na pragu, što je ujedno i način da konzumenti upoznaju proizvod ali ne samo sa polica i etiketa već i iznutra. Da upoznaju ljude koji stoje iza tih etiketa, postupak proizvodnje, vide neku lokalnu kulturno-istorijsku znamenitost kakvih ima po Srbiji dosta. Do 1. maja i Vaskrsa će sala biti gotova, a na apartmanima se ubrzano radi.

Despotović tvrdi da postoji segment turističkog tržišta koji želi i može sebi da priušti nešto malo bolje. To mora biti i malo skuplje pri čemu cena treba da se opravda, a to je zadatak ljudi iz Despotike.

- Vinski nije masovni turizam već jedna ekskluzivnija tržišna niša na koju se kasnije nadograđuje kulturni turizam, avanturizam, rečne ture. Javio se organizator koji bi rečnim putem da poveže Beograd, Smederevo, Smederevsku Palanku. Da li će biti klijentele vreme će pokazati, ali svuda u svetu je rečni ili seoski turizam u naglom usponu za razliku od adrenalinskog koji ima premalu i ograničenu ciljnu grupu za dalji razvoj. Srbija u prošloj godini ima rast noćenja od 14% kad su stranci u pitanju. No, kad pogledate, na beogradskim ulicama ima dosta gostiju ali je to još jako daleko od onoga na ulicama Beča ili Praga, i naš je zadatak da neprestano radimo na popularizaciji svega što Srbija ima i može strancu da pruži u svakom pogledu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi