Rekord Dizeldorfa

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Rekord Dizeldorfa

Nakon lepog uspeha ostvarenog na prvom ovogodišnjem velikom ocenjivanju vina Mundus Vini, sredinom februara u Nemačkoj, vinarije iz Srbije imale su zapažen nastup i mesec dana kasnije na manifestaciji PROWEIN 2019 u Dizeldorfu.

Najveći svetski međunarodni sajam vina i alkoholnih pića, tokom tri dana marta nadmašio je sve prethodne za četvrt veka postojanja. Zabeležen je rekordan broj posetilaca, 61.500 iz 142 zemlje sveta, što je za oko hiljadu više nego lane, a veliki deo njih, oko 80% pripada onoj najcenjenijoj grupi vinskih profesionalaca kad su prisutne vinarije, njih oko 6.900, u pitanju. Značaj ove manifestacije je jasan ako se zna da su na otvaranju bili prisutni premijeri Hrvatske i Portugalije.

 marinkovic

Naš nacionalni štand posetio je veliki broj interesenata, održano je preko 150 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima iz uglavnom evropskih zemalja dok je poseban skup na kome su promovisana srpska vina otvorio lično gradonačelnik Dizeldorfa Tomas Gaizel a gost večeri bio direktor Prowein sajma Marius Berleman koji je pozvao srpske privrednike i vinare da i naredne godine promovišu Srbiju kao vinsku destinaciju.

Na ovogodišnjem sajmu su i zvanično uručena priznanja osvojena na prolećnom izdanju cenjenog vinskog nadmetanja Mundus Vini gde je Vinarija Aleksandrović posebno istaknuta etiketom Rodoslov 2013 koje je uz zlatnu medalju ponelo i titulu Best of Show – Serbia.U Vinču na Oplencu otišlo je zlato i za vina Vizija 2015, te Regent 2013, dok su najviša odličja poneli i Amanet 2015, vranac iz vinarije Aleksić i Rose 2017 vinarije Despotika koja je ujedno dobila i srebro za belo vino Morava 2017. Srebrna je Tamjanika 2017 Lastar, Grand Trianon 2015 i Omnibus Lector 2016 iz vinarije Erdevik, te Marselan 2016 i Prokupac 2016 vinarije Virtus iz Viteževa.

Srpska reprezentacija u Dizeldorfu 2019

U okviru nacionalnog štanda Srbije predstavilo se devet vinarija: Temet, Lastar, Erdevik, Aleksandrović, Virtus, Zvonko Bogdan, Vino Budimir, JIT-Inženjering Agro i Aleksić, a bila je prisutna i vinarija Trivanović.

Foto: A. Marinković

nazad na vrh

Srodni tekstovi