Vinogradar čeličnih ruku

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinogradar čeličnih ruku

Samohodne laboratorije kreću u vinograde. Mogu li roboti zameniti vinogradare, hoće li ručna, probirna berba ubuduće biti organizovana iz vazduha uz pomoć drona, a mehaničke ruke nežno čupkati zrele bobice?

Dehidrirana vina putuju preko mora, arome i tanini se doziraju po meri, klimatske promene neprestano menjaju tradicionalne obrasce, a sad je i vinogradarski deo vinske priče prepušten tehnologiji. Pa da li je vino prvo zakoračilo u budućnost kakvu, ne baš srećni, poznajemo iz SF filmova?

roboti u vinogradu 01

Jedan od najnovijih robota se zove VineScout i njegovo prvo zaposlenje biće u portugalskoj vinariji Symington Family Estates u regiji gornji Douro. Jedinstveni eksperiment odvijaće se u izdvojenim zonama vinograda i već je najavljen kao veliki doprinos naučnika i inženjera u sferi vinarstva kako bi ta sfera uopšte bila održiva tokom globalnih promena koje se upravo događaju u svetu.

Mašine opremljene veštačkom inteligencijom stručnjaci u oblasti vinogradarstva vide kao bitan alat za ublažavanje posledica suše, promenjivih temperatura te promena u doba žetve. Roboti prikupljaju podatke bolje od bilo kog enologa ali i predviđaju bolje od njih. U Bordou oni se bave uzgojnim oblicima loze, a nešto severnije u Konjaku ispituju tlo Grand i Petit Chapagne kru-a.

Vinerobot 2

Par robotičara, Getan Severak i Omeri Bart u tuluskoj laboratoriji Naio, razvili su robota po imenu Ted koji bi mogao da odgovori na brojne probleme savremene održive poljoprivrede. Čuveni proizvođač žestokih alkoholnih pića iz oblasti Konjak, Rémy Martin, prvi je implementirao ovog mehaničkog poljoprivrednika u svojim vinogradima kako bi doprineo boljoj organizaciji loznih redova. Firma sa viševekovnom tradicijom uvidela je neophodnost modernizacije pa sad Ted jednom nedeljno pohodi vinograde i šalje podatke u Naio centralu. Pa šta on tamo zapravo radi?

Ove mašine predviđene su da pomognu uzgajivačima kako bi ubrzali tradicionalne vinogradarske procese, kažu stručnjaci. Ted se praktično „zavlači“ ispod površine kako bi uklonio korov da ne ometa rast loze čime se osigurava konzistentnost u svakom redu pa time ujedno umanjuje potrebu korišćenja hemijskih sredstava za uništavanje istog, kao i neophodne količine azota i vode.

U uslovima iznenadnih promena klime, i pojave snažnih nepogoda, važno je da se pojedini procesi u vinogradu obavljaju brže i upravo se tu vidi vrednost ovih mašina. Ono za šta su vinaru uz stečeno iskustvo potrebni dani pa i nedelje robot uradi u trenu: procenu tajminga berbe, koriščenja vode za zalivanje, nivoa azota u lisnoj masi.

Vinerobot 4

Sa druge strane, i upotreba dronova je sve češća. Letilice sa brojnim detektorima pružaju jasniju sliku o stanju u vinogradu pa se lako mogu videti parcele koje su bolje od drugih ili pak on koje su napadnute od strane štetočina. Uz tu preglednost daleko je lakše odrediti neophodne količine zaštitnih sredstava i pravilnije i preciznije ih upotrebiti.

Pa, da li je VineScout sa početka priče opremljen 3D stereoskopskim vizuelnim sistemima, lidarom (neka vrsta laserskog merača), ultrazvučnim senzorima i mogućnošću da precizno analizira hiljade podataka od temperature do nivoa azota u tlu neko ko će uskoro smeniti najamnog radnika kojih je ionako u doba berbe sve manje dostupnih u vinogradima?

Ostaje da se vidi, samo da ne bude kao u onom vicu: a onda je njihov traktor došao do granice naše parcele kukuruza i... lansirao rakete!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama