Odjeci iz Dioklecijanovih podruma

  • Tekst  Dijana Grgić
  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Odjeci iz Dioklecijanovih podruma

Manifestacija pod nazivom Vinski podrum održana je u Splitu po sedmi put od 17. do18. maja, a antičku lepotu Dioklecijanovih podruma upotpunile su mirisne note vina i raznih delikatesa.

U posebnom ambijentu ovog zdanja duž zidina Dioklecijanove palate širila se pozitivna vibracija koja je privukla i brojne turiste da zavire u vekovne podrume s namerom da otkriju šta to hrvatska vinska scena nudi. I imali su šta videti i probati.

Odlična popunjenost izlagačkih mesta krunisana je istim takvim odazivom posetilaca, što je uz brojne radionice ukazalo na ozbiljnost sajma. Konkretno, posebnu pažnju među izlagačima privukao je Istranin Zigante, koji je harmoniju svojih vina obogatio nizom delikatesa s tartufima. Čips i čokolada od tartufa svakako se posebno izdvajaju, a u kombinaciji sa vinom pravo su zadovoljstvo za nepce.

Osim vina, pažnju privlače i zanimljive etikete koje otkrivaju svoje priče. Vina Deak definitivno su zapažena etiketom iza koje stoji priča o čoveku koji je želeo podići vinograd, pa su to, njemu u čast, napravila deca i unuci. Tako, njihova vrhunska vina danas na etiketi nose naziv „Ćaća moj“, dok se kvalitetna razlikuju po nazivu „Dida moj“. Sjajan primer kako vina u sebi mogu imati utkanu emociju vinara.

Zbilja je teško nabrojati sve vinare prisutne na sajmu, ali su svi oni na svoj način obogatili ovaj Vinski podrum i Split, ponudili dobre proizvode i pokazali turistima da Hrvatska ima odličnu vinsku i gastro scenu.

nazad na vrh