Grašac za pamćenje

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Grašac za pamćenje

Vinarija Trivanović iz Šida, čijih pedesetak hektara vinograda leže na najzapadnijim obroncima Fruške Gore, predstavila je nove etikete ali i novog enologa Tanju Đurićić, trenutno verovatno najzaposleniju među kolegama.

U beogradskom Podrumu Wine Art Ivan Trivanović je okupio poznavaoce vinske scene i ponudio im pet etiketa uparenih sa vrsnim specijalitetima ove vinoteke-restorana. Reč je o vinima koja bez izuzetka imaju odličan odnos kvaliteta i cene i kao takva prepoznata su na tržištu već niz godina.

Trivanovic 5

Počelo je s vinom Optimus 2018, koje je među prsutnima izazvalo nedoumicu o kojoj se sorti radi. Limunasto, sveže, kiselinski hrskavo, puno belog i žutog voća asociralo je na sovinjon, ali je jasna naznaka muskata ipak otkrila čistokrvni italijanski rizling, ili grašac kako ga u vinariji Trivanović već dugo nazivaju. Uz cenu nižu od pet evra po buteljki, vino impresionira dužinom završnice, ali i podatkom da sadrži šest grama šećera po litri, a što se uopšte ne primećuje već to pripisujete aromatskoj slasti. Ovo bi verovatno mogao da bude hit predstojećeg leta!

Inaće, vinarija Trivanović poznata je najviše po sortama pino griđo i širaz, ali Ivan tvrdi da se baš tu vrše velike izmene u radu, kako u vinogradu, tako i u podrumu. Pinot Grigio 2018 vrlo je čvrste strukture, rekli bi klasično dobar, ali ekstraktivniji nego ranije i sa nešto bademastijom završnicom. Besprekorno se izborio sa ljutkastim crvenim suvim mesom od mangulice.

Trivanovic 3

Isto bi mogli da kažemo i za Rose 2018 boje lososa, koji se još samo ove godine radi od širaza, izuzetno teškog za proizvodnju roze vina, i koga će u narednim berbama zameniti daleko prilagodljivija frankovka. Ovo vino lepih kiselina i sa nešto više od 13,5 % alkohola, kao sublimat crvenih ribizli i malina ostavilo je nešto prijatnih taninskih tragova i skliznulo u zagrljaj vrhunskih njoka sa bosiljkom.

Oni koji poznaju portfolio ove vinarije nestrpljivo su čekali Chardonnay 2017 barikiran u srpskom hrastu. Elegantno vino je kao šlafrok zaogrnulo slasnu i drhtavu svinjsku potrbušinu, dok je Shiraz Reserve 2017 prošao slatko-ljuti test praline od čokolade i ljute paprike. Voćna bomba crnog bobičastog šumskog voća sa mnogo osvežavajuće kiseline gipko je iznela nešto dima i lovora u završnici. Još pomalo mladi tanini mogu se zanemariti uz činjenicu da su kiseline iz vina i ljutina dezerta ostali poduže u sećanju.

Naš je utisak da je sada zaokruženi portfolio vinarije Trivanović na uzletnoj stazi i da će ovo biti godina njihe pune afirmacije na tržištu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama