Blace u znaku vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Blace u znaku vina

U petak 7. juna u hotelu IN u Blacu premijerno se održava manifestacija posvećena vinu i tradicionalnoj hrani iz Toplice pod nazivom Top Wine Fest.

Festival počinje u 13 časova susretima posetilaca i proizvođača vina i vinove loze, a nastavlja se sajamskom prezentacijom proizvoda. Učešće su potvrdile dve najveće vinarije iz Toplice – Toplički vinogradi i Doja, kao i nekoliko drugih iz Topličkog okruga, Negotina, Knjaževca i sa Fruške Gore.

Inicijativu za osnivanje festivala pokrenuli su udruženje građana Omladinski centar za ekonomski razvoj iz Kuršumlije, udruženje Intermedia i udruženje za poljoprivredu Agroun iz Blaca, kao i vinarija Doja iz blačkog sela Donja Jošanica. Formalno partnerstvo nastalo je potpisivanjem Memoranduma o saradnji na osnivanju festivala u februaru 2019. godine, a podršku je pružila Opština Blace i organizacija civilnog društva Proaktiv iz Niša.

potpisivanje memoranduma
Potpisivanje memoranduma na osnivanju Top Wine Festa u vinariji Doja

- Uvereni smo da će stručni i poslovni skupovi, ali i neformalni susreti naših domaćina i biznis zajednice doprineti daljem unapređenju vinogradarstva u ovom kraju, a da će program manifestacije Top Wine Fest privući posetioce da probaju kvalitetna vina i hranu iz Toplice i regiona. Potrudićemo se da budemo najbolji domaćini, a siguran sam da će brojni gosti poneti pozitivne utiske i sagledati naš gastro i vinski potencijal – izjavio je član organizacionog odbora Vladimir Mitrović.

On je dodao da je Toplica od davnina bila vinogradarski kraj, ali da se vremenom ta tradicija nekako zapustila.

- Ipak, poslednjih godina obnavljaju se vinogradi, proizvode grožđe i vino i to je trend koji treba podržati i afirmisati – zaključuje Mitrović.

Ulaz na Top Wine Fest je besplatan, kao i učešće za izlagače, a adresa hotela IN je: Ulica Kralja Petra Prvog 153, Blace. Predviđeno je da događaj traje do 20 časova.

nazad na vrh

Srodni tekstovi