Festival tamjanike u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Festival tamjanike u Beogradu

Tamjanika je najpopularnija ovdašnja sorta, a Festival tamjanike, koji se 8. juna po drugi put održava u Beogradu zakazan je od 17:30 do 23:00 časova na platou ispred hotela Radisson Collection.

U zabavnoj atmosferi i uz živu muziku posetioci će moći da pijuckaju najbolje srpske tamjanike, ali i neke izvan granica Srbije.

- Prijemčivost imena tamjanika, kao i samih vina od te sorte, dobar je adut za popularizaciju vina i vinske kulture kod nas. Ne treba zaboraviti ni potencijal koji tamjanika ima kada su u pitanju inostrani turisti koji uglavnom nemaju prilike da probaju slično vino u svetu, a tu je i zabavna strana čitavog festivala koja se savršeno uklapa uz ova razigrana letnja vina –kaže Vladan Stanojlović Kika, organizator festivala, uz napomenu da je i slavni Robert Parker probavši srpsku tamjaniku bio prijatno iznenađen i izjavio da jasno vidi segment tržišta u Americi gde bi takva vina mogla lako da se plasiraju.

Vladan Stanojlovic Kika 1
Tamjanika kao vinski adut Srbije, Vladan Stanojlović Kika

Nesumnjivo, razloga za promociju tamjanike ima dosta, pogotovo što je sve sviše vinara koji su krenuli da sade ovu sortu izvan Župe, njene tradicionalne kolevke u Srbiji. To je dovelo i do toga da tamjaniku danas možemo pronaći u više stilova – od svežih i lepršavih, do odležalih u drvenim buradima i dezertnih, pa do tamjanika rađenih metodom kao sve popularnija oranž vina.

Festival tamjanike 26

Pored velikog broja tamjanika, na festivalu će se naći i nekoliko „gostujućih“ domaćih sorti.

- Ideja je da prikažemo i druge domaće sorte koje se zasluženo vraćaju u fokus javnosti, jer sve to ide u prilog originalnosti ponude vina na našem tržištu. Tu su crna tamjanika, zatim smederevka, morava, neoplanta, bagrina, jagoda... Ubuduće ćemo tome posvetiti i veću pažnju jer verujemo da njihovo vreme tek dolazi, a na krilima tamjanike proces se može ubrzati – kaže na kraju Stanojlović.

Vinarije na festivalu

Tamjanika 2019 image copy

Za sada je poznato da će se na 2. Festivalu tamjnike predstaviti sledeće vinarije:

Iz Župe: Ivanović, Minić, Spasić, Budimir, Čokot, Živković, Rašković, Todor, Đurđević, Tošići, Yotta, Vujić, Milosavljević-Vila Vina.

Ostatak Srbije: Raj, Matalj, Temet, Aleksić (premijera penušave tamjanike), Milijan Jelić, Bikicki, Vinarium, Doja, Magaza, Podrum Pevac, Hopovo, Zmajevac.

Izvan Srbije: Podrumi Vukoje (premijera u Srbiji vina Galerija Tamjanika), Tikveš, Stobi, Bovin.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama