Zlato Lumbarde u Zagrebu

  • Tekst  Dijana Grgić
  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Zlato Lumbarde u Zagrebu

Sorta grk je poslednjih nekoliko godina pravi hit među ljubiteljima vina u Hrvatskoj, a na poslednjem Grand Tastingu u Beogradu jedna od najvećih atrakcija bila su upravo vina od te sorte iz vinarije Bire s Korčule.

Ova autohtona hrvatska sorta uzgaja se pretežno u peščanim vinogradima u Lumbardi, na Korčuli. Izgleda da su je na ostvro doneli Grci još u 3. veku, ali budući da je plod finog gorkastog ukusa, niko sa sigurnošću ne zna da li je ime dobila po Grcima ili po toj blagoj gorčini.

O svemu tome moglo je da se čuje krajem maja u zagrebačkom baru Roots, kada je Maja Cebalo, predstavnica udruženja „Grk-Lumbarda“ koje okuplja osam vinarija, u okviru projekta „Abeceda finih zalogaja“ otkrila mnoge tajne grka, ili možda „grkinje“, budući da sorta funkcionalno ima samo ženski cvet. Naime, na zrelom grozdu postoje velike oplođene bobice i male neoplođene. I upravo to grku daje posebnost i profinjenu gorčinu, ali i osvježavajuće note zbog visokih kiselina u manjim bobicama.

Grk zlato Lumbarde Maja Cebalo
Predstavnik udruženja „Grk-Lumbarda“, Maja Cebalo

Degustaciju je vodila prof. Marija Vukelić, a u tri sleda hrane posluženo je ukupno šest vina u paru.

U prvom su bila mlada vina, berbe 2018. vinarija Grk i Lovrić. Uz zalogajčiće s mladim kozjim sirom ova lagana, osvežavajuća i elegantna vina zaokruženog ukusa bila su besprekorni pratilac.

Drugi par činila su vina iz vinarije Popić iz 2018. godine i Grk Cebalo iz 2017. godine, koja su se razigrala uz zalogaje sira. Sjajna kombinacija u kojoj su se iskazala dva potpuno različita karaktera ove sorte, od živahnosti do umerenih plesnih koraka, ali u svakom citrusne note i nezaobilazna finoća gorkastog završetka.

Konačno, u trećem paru predstavljena su dva grka sur lie, vinarija Zure iz 2017. i Bire iz 2016. godine. Ovo je bila posebna kombinacija upotpunjena sirom i finim bademima. Ozbiljna vina jakog karaktera, bogatog i krematoznog ukusa, sa i dalje zadržanim osvežavajućim aromama.

Ovde treba skrenuti pažnju i na nedavne uspehe korčulanskih vina od grka: Grk Popić 2018 osvojio je zlato i proglašen za najbolje vino županije i Korčule na manifestaciji Dubrovnik FestiWine 2019, dok je Grk Lovrić 2018 na istoj manifestaciji osvojio srebro; Grk Cebalo 2017 dobio je zlato na IWC 2019 u Londonu, a Grk Bire Defora 2016 je sa 94 poena osvojio srebro na Decanteru 2019.

Na kraju, napomenimo i to da svi vinoljupci imaju priliku da na Korčuli ovog leta uživaju u vinima od ove sorte na Festivalu grka koji se tokom jula i avgusta, u tri navrata održava u gradu Korčula – 7. jula, 28. jula i 11. avgusta!

Foto: Julio Frangen

nazad na vrh