Hrabri su miljenici sreće

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Nikola Mladenović Matalj i Đorđe Bikicki Nikola Mladenović Matalj i Đorđe Bikicki

Zajedničku proslavu trijumfa i osvojenih trofeja na balkanskom BIWC 2019 vinskom nadmetanju u Sofiji, organizovali su Nikola Mladenović Matalj i Đorđe Bikicki u novom gastronomskom hramu Slobodana Radete i njegove škole kuvanja Il Primo u srcu Zvezdarske šume.

bikicki i matalj 8

Nebo se kao kakav moćni filter urotilo protiv, verovatno jedinstvene manifestacije u Srbiji da dva vinara zajednički proslave trijumf na značajnom međunarodnom nadmetanju, gde su srpske vinarije inače postigle dosad nezapamćen uspeh. Umesto velikog broja zvanica, u predivnom ambijentu škole kuvanja Il Primo gde se stolovi „savijaju“ pod težinom đakonija, okupili su se samo najhrabriji i oni koji su uspeli da prođu kroz olujne bujice koje nose sve pre sobom ovog juna u Beogradu.

bikicki i matalj 12

Ali priča je tu. Đorđe Bikicki i Nikola Mladenović, simbol su, na neki način, vinarske hrabrosti u ovom trenutku. Matalj koji iz pepela podiže bagrinu i začinak vračajući ih na mapu autohtonosti, i Bikicki koji svojim „prirodnim“ vinima hodi manje poznatim i još nedovoljno priznatim stazama na domaćoj sceni. A na stolu i u čašama, kako Bikicki veli, sve po dogovoru i što treba: „ja roze, on belo, ja oranž, on crveno, a obojica dezertno vino“.

Uz trijumfalni Kremen Kamen iz berbe 2016, pili smo Terasa Chardonnay 2017 i dezertno vino Crna tamjanika 2018 vinarije Matalj, te roze Nadia 2017 Bikicki, najbolje orange vino Balkana traminac Uncensored 2017 koje još nije na tržištu i biće ga tek krajem godine, kao i dezertno vino Makana 2015.

bikicki i matalj 9

U timu Bikickog, uz suprugu Mariju, tu je i Jelena Burmudžija koja se brine o zdravlju grožđa i vinogradu dok je enolog Oskar Maurer sprečen da dođe. Sa druge strane, enolog Mladen Dragojlović je sa Nikolom Mladenovićem do sad osvojio četiri velika trofeja za vina od sorte kaberne, dva u Srbiji, i dva puta na BIWC vrhu Balkana, što uz titulu najboljeg vina Srbije za godinu 2017 čini ovaj dvojac najuspešnijim predstavnicima sorte kaberne sa ovih prostora, ikada. Šta je najviše doprinelo ovom uspehu? Teroar, grožđe, enolog, vlasnik vinarije ili možda nove tehnologije, pitamo Dragojlovića?

- Odgovor je jednostavan, sve to rečeno. Upravo sam to nedavno objašnjavao ljudima koji su došli u posetu vinariji Matalj, gde su jedni potencirali teroar, drugi enologa, treći naravno vlasnika. Ali realno, svi su ti faktori važni jer bez dobrog enologa nema dobrog vina, bez tako dobrog teroara kao što je Negotinska Krajina nema šanse za vrhunski kaberne, a pogotovo što bez čoveka poput Nikole Mladenovića, kao vođe celog tima, nije moguće napraviti ovako nešto. Pritom, u tehnologiji se svakako nešto menja, sve je bolje i bolje, kao što i vinograd sve više poznajemo i sad tačno znamo šta možemo da očekujemo u godinama specifičnim po klimatskim karakteristikama. Sve je više znanja i možemo da reagujemo kako treba.

bikicki i matalj 13

I dok su prisutni uživali u raznim kombinacijama vina i hrane gde su se dezertna vina posebno pokazala pri susretu sa ljutim papričicama, slavljenici su se zahvalili svima koji su pokazali neobičnu hrabrost da uprkos oluji dođu u Zvezdarsku šumu. Pritom je Matalj pomenuo da je dvostruki trofej po drugi put u Sofiji osvojen za srpska vina, a Đorđe Bikicki se Nikoli Mladenoviću zahvalio povodom inicijative za ovu zajedničku proslavu podviga srpskog vinarstva.

bikicki i matalj 4

I za čudo, divne su se note začina, cimeta, suvih šljiva osetile kako u Kremen Kamenu i crnoj tamjanici Matalja, tako u roze i dezertnom vinu Bikickog, baš kao da su se ove mlade uzdanice Fruške gore i Negotina srele i preklopile u zlatnom preseku aroma svojih vina. Pa, možda i jesu?

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama