Svetlik vina u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Svetlik vina u Beogradu

Slovenačka vinarija Svetlik, iz mesta Kamnje u Vipavskoj dolini, uživa izuzetan ugled među vinarima i generalno ljudima koji se bave vinom. Zahvaljujući Vino.rs, ova su vina po prvi put predstavljena u Srbiji na prezentaciji koju je lično vodio vinar Edvard Svetlik sa suprgugom Ivi u „Srpskoj kući vina 2“ u Novom Beogradu.

Svetlik SKV 13

Za stolom se okupio odabrani krug profesionalaca: somelijeri vodećih restorana Beograda, vinski trgovci, pa i vinari koji u Srbiji sličnu vinsku priču žive, Bojan Baša i Đorđe Bikicki. I veoma iskreno, mnogi su pri upoznavanju s Edvardom Svetlikom priznali da za njegova vina nisu čuli, iako se služe širom Evrope, pa i u restoranima sa tri Mišlenove zvezdice kakav je St. Hubertus u San Kasianu u Italiji, ili Taubenkobelu u Austriji, koji se nalazi na Forbsovoj listi 16 najboljih restorana sveta, ili u legendarnom vinskom svetilištu Ljubljane Gostilni As.

Svetlik SKV 62

A u pitanju su vina od sorte rebula iz vinograda manjeg od dva hektara, odakle dolazi sirovina za svega oko 6.000 boca godišnje, u zavisnosti od berbe. Za ovu priliku u Beograd je stiglo šest etiketa: Rebula Svetlik 2014, Rebula Svetlik 2015 i Rebula Svetlik 2016, Rebula Svetlik Selekcija 2014, te dve arhivske magnum boce iz berbi 2012 i 2010, od kojih je ova poslednja izazvala erupciju oduševljenja kod prisutnih, pa i pravu nevericu kod pojedinaca koji spadaju u najmerodavnije vinske stručnjake Srbije!

Svetlik SKV 67
Oduešvljeni prijemom u Beogradu, Edvard i Ivi Svetlik

Ono što prvo primećujemo kod ovih vina s produženom maceracijom jeste boja koja ide od svetlo ćilibarne do boje starog konjaka, pri čemu je tu ta fantastična prozirnost i refleksija u nefiltriranom vinu. Takođe, sva su vina redom ekstremno gastronomska i mogu pratiti bilo kakvu hranu, a potom odraditi i meditativni deo priče. Osim jedne etikete sa 14 % alkohola, ostala su na nivou od 13 %, ali se on nigde ne oseća. Preovlađuje divna mineralnost, slasne kiseline i voćno-floralne note u savršeno skladnoj harmoniji. Ako Edvard ne napomene koja je berba u čaši, kada se zatvore oči, kiseline i potencijal vina su podjednako veličanstveni bilo da je vino staro devet ili tri godine, dok prisutni elegantni tanini i najiskusnijeg vinoljupca mogu ubediti kako pije vrhunsko crveno vino!

- Ova rebula iz 2010. godine jedno je od najboljih maceriranih vina koje sam probao u životu – oduševljeno kaže jedan od najpoznatijih somelijera i vinskih konsultanata u Srbiji Stevan Rajta, uz napomenu da se s vinima duge maceracije sreće već dvadesetak godina!

Svetlik SKV 30

Oduševljeni, gotovo bez reči koje bi adekvatno opisale ova vina, bili su i prisutni vinari, dok je nekoliko uvoznika i menadžera restorana na licu mesta iskazalo interesovanje da barem neke od ovih vinskih dragulja učine dostupnim u Beogradu.

Inače, grožđe za vina Svetlik dolazi iz vinograda sa južne padine zvane Grace, koja se nalazi na 350 metara nadmorske visine. Tokom vegetacije nema upotrebe herbicida i insekticida, a minimalne količine sumpora dodaju se u podrumu samo kad je neophodno, pred flaširanje.

Svetlik SKV 52

Oduševljen, ali i iskreno iznenađen prijemom vina bio je i Edvard Svetlik, koji spada u red pionira duge maceracije u Sloveniji.

- Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da predstavim svoja vina u Beogradu. Naša proizvodnja veoma je ograničena, a potražnja velika. Ipak, nadam se da će ljubitelji vina u Srbiji imati prilike da u dogledno vreme barem u nekoliko ovdašnjih restorana probaju naša vina – izjavio je Svetlik u neformalnom druženju koje je posle prezentacije potrajalo još nekoliko sati!

Svetlik SKV 57

Kao ptice

Zdrav vinograd drag je svim bićima prirode, pa ovaj Svetlikov, kad je lišće najukusnije a grozd završi cvetanje, često pohode nasrtljive srne. A kad sazru zrna pojave se gladne ptice, jedna posebna vrsta protiv koje ni mreže ne pomažu. Ali te su ptice, večito u paru, i svojevrsni simbol ljubavi oslikan i na etiketama Svetlik vina, a Ivi pominje da su ona i Edvard baš kao te ptice, zajedno već pola veka!

Male tajne velikog majstora

Naravno da nećemo saznati sve o spravljanju ovih jedinstvenih vina, ali tajna postoji. Svetlik ih radi tradicionalno, kako se nekad radilo i kao što danas neki rade. Prvo se deo vina, nekih 400 litara, izdvoji i posebno macerira, pa po obavljenom procesu meša s ostatkom. Praktično, maceracija i fermentacija traju zajedno, a kada se završe vino ide u bačve i ostaje na talogu. Često u velike od 5.000 litara ili u deset puta manji tono. Drvo najčešće nije novo, neki put su bačvari Austrijanci, neki put je to Francuz. Te fine nijanse osećaju se uglavnom u završnici, ali jasno ocrtavaju preciznu zamisao vinara. Većina ovih jedinstvenih vina ostaje u drvetu najmanje dve godine.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama