Sex i vino bez grada

  • Objavljeno u Info
Sex i vino bez grada

Glavna junakinja čuvenog Sex i grad četverca, glumica Sara Džesika Parker koja trenutno glumi u HBO seriji Razvod, udružila se sa novozelandskom vinskom kompanijom Invivo kako bi pokrenula sopstenu liniju vina od sorte sovinjon blan.

O kakvom se to „selebriti“ vinu radi? Pa Sara i sama priznaje da je vino naučila da pije tokom brojnih putovanja i u zemljama gde se proizvode dobra vina. Italija, Francuska, Grčka, Čile, pomalo Australija. Kao i to da se dosta kasno zaljubila u čari sorte sovinjon blan od kojih oni najbolji, naravno, nastaju na Novom Zelandu. Zato ne čudi da joj upravo osnivači vinske firme Invivo, u kojoj je Džesika sad deoničar, Tim Lajtburn i enolog Rob Kameron svojeručno planiraju blend za njen lični Sauvignon Blanc 2019.

Glumica se tokom godina predstavljala kao obožavalac šardonea, zbog čega je smatrala da ne odaje utisak previše kompleksne osobe, ali fantastični šardonei su tako ukusni, zar ne, pita ona? No onda je usledio odlazak u Irsku gde je u ponudi veliki broj novozelandskih sovinjon blan etiketa, sorte koju je do tad smatrala manje značajnom od šardonea, manje zaokruženom. I baš tu se rodila ljubav sa ovim vinima posle čega stupa u kontakt sa ljudima iz Invivo Wines, vinarije koja posluje u okviru najvećeg deoničarskog preduzeća na južnoj hemisferi (za godinu 2018), koje pored globalne proizvodnje novozelandskog sovinjona i rozea, južnoaustralijskog širaza poseduje čak i sopstvenu DOC apelaciju proseka u Italiji. Tu još treba pomenuti da tandem Kameron - Lajtburn na svojim zidovima čuva brojne trofeje i zlatne medalje sa Decantera, kao i najprestižnijih azijskih vinskih nadmetanja.

SJP 2

Baš te 2018. godine Invivo tim šalje Džesiki nekoliko etiketa na degustaciju, upravo u trenutku kad je u Irskoj kupila deo njihovih akcija i brdo Invivo vina. Kreću telefonski razgovori i današnja saradnja na obostrano oduševljenje.

- Iskreno, nikada mi na pamet nije padalo da ulazim u vinski biznis pored svih mogućih interesovanja koja imam - kaže Džesika Parker koju bije glas da je mnogo vina popila iz potpuno neprikladnih čaša.

- Ne patim previše oko izbora savršene čaše - smeje se. - Dok sam učila da pijem vino u Evropi, oni ga tamo služe u bokalima i čašama sa vrlo kratkom nogicom. I to mi se nekako dopalo jer me podseća na kuću gde smo takođe pili vino iz takvih sudova koji su nekako intimniji, bolje i prirodnije zvuče kad se njima nazdravlja. Kod kuće bi skupljali i čuvali te male teglice od džemova i pili vino iz njih. A iz velikih bi pili vodu. Ne patim znači od uglednog staklenog asesoara, ali takođe smatram da nemam prava da drugima objašnjavam kako da žive i uživaju u vinu.

SJP sve 4

Ono što pomalo zbunjuje milione obožavalaca serije Sex i grad, je to da je Sara Džesika Parker zapravo bila zaštitino lice koktela i uživalaca u koktelima, pa neki smatraju da će prelazak u vinsku sferu štetiti njenom imidžu.

- Ljudi i dalje piju koktele, ta scena cveta u Njujorku zahvaljujući talentovanim barmenima, miksologdžistima ili kako ih sad nazivaju koktel artistima. I ja i dalje pijem Kosmopoliten koktel, ali vino je neka vrsta kompanjona hrani, u centru je okupljanja i druženja, raznih srećnih i tužnih događanja. I zbog toga je sasvim moguće da će koktel generacija vremenom preći na vina jer se njihovi životi neminovno menjaju. Sve se manje ide u restorane, sve više u goste, ponese se hrana, vino, razmenjuju se darovi i iskustva. Tokom večeri i uz vino, stvaraju se neke nove veze, nove zajednice, i to saznanje odrazilo se i na moja razmišljanja kad je vino u pitanju.

nazad na vrh