Sassicaia 2016 maksimalna po Parkeru

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Sassicaia 2016 maksimalna po Parkeru

Tim čuvenog „vinskog nosa“ Roberta Parkera je na prvom ovogodišnjem zvaničnom ocenjivanju, čuvenom supertoskanskom vinu Sassicaia 2016 iz italijanske vinarije Tenuta San Guido u apelaciji Bolgheri dodelio maksimalnih 100 poena. To se događa drugi put u istoriji ovog vina, čime se ova berba, sad dostupna i na našem tržištu, postavlja rame uz rame sa antologijskom iz 1985. godine, proglašenom za najbolju ikada.

Monika Larner, saradnica Roberta Parkera zadužena za ocenjivanje vina iz Italije, radila je početkom godine uporednu degustaciju poslednje dve berbe, one iz 2015. godine koju je ocenila sa 97 poena, a proglašena je za vino 2017. godine od strane magazina Wine Sprectator, i narednu iz 2016. koja je evo, ostvarila ovaj istorijski rezultat!

Uz najvišu ocenu, opisala je ovo vino:

Sassicaia 2016 je vino velikog dometa. Probala sam ga nekoliko puta tokom nastajanja i razvijanja u bariku, a rezultat od 100 bodova koji vidite je sa oduševljenjem dodeljen na kraju mini vertikale gde smo poredili berbe 2015. i 2016. Ima smisla predstaviti ove dve izvrsne berbe u uporednoj degustaciji, jer su to dve najbolje iz Bolgheria i vinarije Tenuta San Guido u novijoj istoriji. Berbe su bile vrlo slične, sa dugim, vrućim letnjim mesecima koji su podstakli isto tako dugu vegetativnu sezonu. Godine 2016. bilo je malo više kiše, pa u analitičkom smislu ova berba ima nešto više kiselina.

sassicaia3

Međutim, rezultati u čaši su izuzetno različiti. Vino iz berbe 2015 je bujno, zaokruženo, sočno i neposredno, dok berba 2016. pokazuje oštrinu i preciznost sa sličnim intenzitetom i teksturom. Izražene kiseline će ovom vinu pružiti vanserijsku dugovečnost prateći njegov evolucioni tok. Ovo vino je precizno i direktno sa aromama kupine, zrele višnje i začinskom nijansom. Na ukusu je postojano i snažno. Linearnost taninske osnove savršeno se ogleda u volumenu i dubini voćnih ukusa. Po mom mišljenju, Sassicaia 2016 stoji visoko uz epsku berbu iz 1985. godine koja predstavlja vrhunac italijanskog vinarstva.“

Kad je reč o vinu Sassicaia, čije ime u prevodu znači „kamenita oblast“, važno je znati da je to prvo vino koje je dobilo epitet „Super Toskan“ pobedivši sa berbom iz 1972. preostala 33 vrhunska vina iz 11 država sveta na internacionalnom takmičenju. To je ujedno bila i prva Sasikaja odležala u malom 225-litarskom francuskom bariku. Ova kupaža je još jedan dokaz izvrsne saradnje „oca i sina“, sorti kaberne sovinjon (85%) i kaberne fran.

sassicaia2

Vino za ovu etiketu sa 100 poena, koja sadrži 14% alkohola, odležava 24 meseca u barik buradima od francuskog hrasta koji dolazi iz jednog od pet najpoznatijih francuskih „drvenih“ regiona po imenu Allier gde su ostali: Nevers, Limousin, Tronçais i Vosges.

Podloga u D.O.C. Bolgheri Sassicaia priznatom 2013. godine je uglavnom sastavljena od gline i mnogo kamena i šljunka kao recidiv uticaja Tirenskog mora. Ručna berba kaberne frana je trajala tokom prvih deset dana i odmah se nastavila sa keberne sovinjonom prateći uzbrdo nagib zemljišta kako bi poslednji obrani čokoti bili oni na 400 metara nadmorske visine. Zrno je blago presovano a maceracija trajala između 13 i 15 dana nakon čega je obavljena malolaktika. U podrumu, korišćena je samo jedna trećina novog drveta.

sassicaia4 

Do sada najbolju berbu iz 1968. godine sa osvojenih 100 poena je Robert Parker opisao kao nešto što „najviše od svih vina podseća na Mouton Rothschild 1986“. A pola veka kasnije kasnije, ovaj novi, izvanredni primerak još praktično veoma mladog vina u odnosu na decenije koje ga bez strepnje očekuju, i tokom kojih će samo rasti, možete nabaviti u novobeogradskoj vinoteci Srpska Kuća Vina 2, Antifašističke borbe 15, po, u ovom trenutku, odličnoj ceni od 22.960 RSD. Iako je izvanredno i sad, prava preporuka glasi: čuvajte vino Sassicaia 2016 u idealnim uslovima barem nekoliko godina pre uživanja.

Dug razvojni put

Iako se na projektu Sasikaje radilo još od 1948. godine ali isključivo iza zatvorenih vrata vinarije, i gde ta vina ni najmanje ne liče na ova današnja, prva komercijalna berba odigrala se tek dve decenije kasnije, burne 1968. godine.

nazad na vrh

Srodni tekstovi