Fokus na domaće sorte

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Fokus na domaće sorte

Nakon što je bila domaćin Festivala vina i hrane u Vrnjačkoj Banji u maju ove godine, Vinarija Grabak ugostila je učesnike Festivala filmskog scenarija koji se od 13. do 17. avgusta po 43. put održava u ovoj čuvenoj banji.

Iako je još uvek mlada vinarija Grabak se već uveliko proslavio na internacionalnoj sceni kaberne sovinjonom Modrovrana 2015 koji je 2017. godine u italijanskom gradu Bergamu proglašen najbolje ocenjenim vinom iz Srbije, a čak trećim po kvalitetu u Evropi u konkurenciji sorti merlo i kaberne. Ipak, vlasniku vinarije Milošu Jovanoviću, još je draža ovogodišnja bronza sa Decantera za vino od sorte prokupac, pa je iz tog razloga upravo dokupio četrdeset godina star vinograd ove sorte uzgojene u Božurevcu, u Trsteničkoj opštini, onako, kako se to tradicionalno radilo, na gidžama. A ni tamjanika nije zaboravljena.

1

- Prokupac izaziva veliko interesovanje na degustacijama kod nas. Nama je vino iz 2017. i 2018. godine proizvedeno od grožđa iz vinograda starijih od pola veka, a sada smo dokupili još 50 ari prokupca starog četiri decenije, pa sa onim ispred vinarije, ukupno imamo oko 1,2 hektara ove sorte. Rod iz tek kupljenog vinograda će ići u srpski barik koji koristimo, a ove godine smo posadili i 50 ari tamjanike.

bazeni grabak 10

Grabak ukupno poseduje tri hektara pod lozom ali ima i izuzetan potencijal za vinski turizam jer se u sklopu vinarije nalaze bazeni, teniski tereni, degustaciona sala i mnogo toga što dopunjuje inače ne preterano inventivnu turističku ponudu kad su domaće vinarije u pitanju. Sadašnje okretanje prema domaćim sortama biće samo dodatni impuls kad su u pitanju ljubitelji vina koji planiraju dolazak u Vrnjačku Banju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi