Otkrivena najveća vinarija krstaša

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Otkrivena najveća vinarija krstaša

U Galileji, u selu Mielja (Mi'ilya) na severu Izraela, u blizini tvrđave kralja Boldvina III Jerusalimskog otkrivena je do sada najveća vinarija iz vremena kada su krstaši dolazili u pohode na Svetu zemlju.

Pretpostavka je da potiće iz 12. veka i da je tu podignuta kako bi se snabdevao vinom dvor kralja čija je loza poreklom inače iz Francuske. Vinarije koje su podizali krstaši u Svetoj zemlji nisu retkost, ali su po pravilu bile daleko manje od ove u kojoj su postojala čak dva odvojena dela za početnu preradu grožđa, što govori o tome da su se tu prerađivale velike količine grožđa u isto vreme. Radnici bi u svakoj od tih prostorija gazili grožđe, odakle se istisnuti sok odlivao u zajednički veliki kameni bazen napravljen po svoj prilici još u vreme kada su Rimljani bili tu.

vinarija izrael
Ostaci srednjovekovne vinarije koju su podigli krstaši

Naime, Galileja, danas poznati vinski region Izraela, bila je i u vreme Rimljana bogata vinogradima, tako da su u ovu srednjevekovnu vinariju po svoj prilici seljaci donosili grožđe kao neki oblik takse ili rente za obradu zemlje.

Restoran Mielya
Restoran iznad srednjovekovne vinarije, Chateau du Roi u Mielji

Inače, do otrkića je došlo praktično slučajno, tokom radova na restauraciji tvrđave, kada je prisutne arheologe zamolila vlasnica obližnje kuće da pogledaju šta se to nalazi ispod njenog produma. Na iznenađenje naučnika, ustanovljeno je da kuća leži na ostacimo vinarije kojom su očigledno upravljali ratnici kralja Boldvina. Otkriće je ubrzo dobilo i komercijalnu stranu tako što je u kući otvoren restoran Chateau du Roi sa staklenim podom ispod kojeg se nalaze iskopine vinarije, dok se za stolovima služe moderna izraleska vina.

nazad na vrh