Graševina koja pomera granice

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Graševina koja pomera granice

Postoje kroz istoriju događaji koji su uspevali da naprave manje ili veće potrese u vinskom svetu, poput onog legendarnog ocenjivanja u Parizu 1976. godine kada je nepoznati šardone iz Kalifornije Chateau Montelena 1973 pobedio brojne poznate proizvođače vina u Francuskoj na njihovom terenu i zauvek promenio percepciju kalifornijskih šardonea u svetu. Jedan od takvih vinskih potresa u okviru regiona, posebno Hrvatske, napravio je nedavno vinar Božo Metković iz Konavla, kraj Dubrovnika, kada je na ocenjivanju najboljih graševina u Kutjevu, u slavonskoj prestonici vina od ove sorte, njegova južnjačka Graševina 2018 proglašena za najbolju u Hrvatskoj!

Božo Metković je po mnogo osnova posebna ličnost na hrvatskoj i regionalnoj vinskoj sceni, široj vinskoj publici poznat uglavnom po odličnim vinima od sorte dubrovačka malvasija, ali i po crvenim barikiranim vinima koja zahvaljujući njegovim postupcima u podrumu postaju spremna za konzumaciju znatno ranije nego kod njegovih kolega.

Bozo Metkovic 28
Najjužniji zasad graševine dao vrhunske rezultate, Graševina 2018 Božo Metković

Graševinu 2018 iz podruma Bože Metkovića probali smo u društvu nekoliko srpskih vinara koji takođe proizvode vina od ove sorte, u Srbiji poznatije kao italijanski rizling ili grašac. I svi do jednog bili su vidno iznenađeni bogatim aromatskim sklopom i punim, izbalansiranim ukusom lelujavog zlatkasto-žutog vina sa čak 15,3 % alkohola i nešto preko jednog grama zaostalog šećera. Uz to, na jeziku sve vreme osećate prijatne sveže kiseline koje vode u produženu završnicu. Jednostavno, ovo je graševina koja se razlikuje od stotina drugih koje svakodnevno imate prilike da pijete.

U čemu je tajna?

- Graševina ovde na jugu dolazi za berbu ranije nego unutar kontinenta, oko 25. avgusta i tada daje vina s nešto manje od 13 % alkoloha i dobrih kiselina. Međutim, budući da stalno volim nešto da eksperimentišem, odlučio sam da tu berbu odgodim. Vreme mi je išlo na ruku, plod je bio zdrav i pustio sam je na čokotu sve do 20. septembra, kada se dobar deo grožđa već prosušio – priča Metković.

 Bozo Metkovic 1
 Autentična vinska priča, Božo Metković

Grožđe je ubrao uveče, sa nekih 300 čokota, ostavio tokom noći da macerira i ujutro presovao. Vino je radio u inoksu na prirodnim kvascima, bez sumpora kako ih ne bi ubio, dodavši tek pri kraju malo onih selekcionisanih kako bi isterao vrenje do kraja.

- Prvi put sam ovako kasno brao, video sam da je grožđe sačuvalo dobre kiseline uz povećani šećer, ali iskreno i mene je iznenadilo da se sve tako dobro posložilo u vinu. Uostalom, ocenjivao je žiri sastavljen od sedam enologa specijalizovanih baš za ovu sortu i oni su mu dodelili čak 92 poena, a prvo sledeće na listi iza mene imalo je 88 poena!

Zanimljiva je bila i opservacija lokalnih vinara koji su se mahom složili u oceni žirija da je ovo sasvim posebna graševina, ali i pomalo u šali konstatovali kako im je Božo Metković ove godine doneo mir u Kutjevo jer je izostala uobičajena lokalna prepirka čija je graševina stvarno najbolja!

Recimo još i to da je pobednička graševina došla iz vinograda starog 16 godina i da je napravljeno nešto manje od 400 litara ovog vina.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh