Kakvi su nam prokupci danas

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kakvi su nam prokupci danas

Približava se dan prokupca, najznačajnije ovdašnje autohtone sorte koja bi po mišljenju mnogih trebalo da bude jedan od aduta Srbije na vinskoj mapi regiona.

Evo šta o dometima pojedinih vina od prokupca koja se nalaze na tržištu misli Vladan Stanojlović Kika, organizator popularnih Wine Jam manifestacija koji godinama pomno prati ovdašnju vinsku scenu, prokupac posebno.

Vladan Stanojlovic Kika 17
Prokupac je naš adut za svet, Vladan Stanojlović Kika

- Za  početak mislim da se prokupci u Srbiji još uvek „traže“, kako klonski tako i stilski, ali se konačno prisećamo da nas neki originalni čokoti, nastavljači davnašnjeg prokupca, odnosno rskavca, kameničanke ili kako su ga već naši stari zvali vekovima, čekaju negde po Srbiji više od sto godina da ih upotrebimo za sopstveni vinski identitet i sticanje prepoznatljivosti i nekog ugleda u svetu. Mislim da treba gledati u pravcu stila vina koje ima eleganciju, kompleksnost i izražen karakter uz adekvatnu negu i odležavanje. Ili pak graditi mlađa, lepršava crvena vina sa voćnim karakterom uz tipičnu i prepoznatljivu sortnost – kaže Stanojlović, uz napomenu da su i ružičasta vina od prokupca interesantan pravac koji može dati neke posebnosti, te da bi konačno voleo da vidi i penušavac od te sorte.

U suštini, prokupac je sorta osetljiva na teroar i od nje ne treba očekivati mišićava, puna vina, što je možda trenutni ukus dobrog dela našeg mladog tržišta.

- To je sorta koja ne sme da bude trenutna pomodarska fora u rastućem trendu isticanja lokalnih, autohtonih sorti, već ona koja traži veliku pažnju i koja je naš adut u stvaranju dugoročne strategije pozicioniranja u globalnom vinskom svetu.

Kada je reč o njemu najzanimljivijim prokupcima dostupnim na tržištu, Stanojlović tu vidi dve celine, jedni su oni iz Župe, postojbine prokupca, a drugi iz vinograda gde je sorta kasnije preneta.

Gubovac 5
U Srbiji i danas postoje stogodišnji vinogradi propkupca

ŽUPA

Prokupac boje lila vinarije Budimir stari je klon rskavca župskog, primer kompleksnosti i elegancije koju sorta daje redukcijom prinosa i strpljivim negovanjem u podrumu. Iz berbe u berbu u vinariji doteruju detalje vinifikacije u potrazi za perfekcijom.

Triada Budimir, odnosno berba iz 2010. godine koja je trenutno na tržištu, jasan je i karakteran prokupac svežiji od mnogih mlađih na tržištu.

Čokot, 100 % prokupac Radovan predstavlja iskorak u smislu ispoliranosti i kompleksnosti u odnosu na takođe dobar Experiment gde je u prvom planu voćnost. Voleo bih da vidim rezultate nakon dužeg odležavanja u boci.

Prince rskavac Brace Rajković, vino koje traži izvesno odležavanje u boci i tada standardno, već duži niz godina, daje dobar rezultat u čaši na koji su poštovaoci ovog vina navikli.

Ivanović prokupac godinama drži poziciju i ugled ali i on traži izvesno odležavanje u boci.

Još nekoliko vinarija iz Župe ima prokupce koji su vrlo pristojni ali imaju mesta za napredak, posebno mislim na vinare iz Lukarevine, a vredna pomena je i vinarija Živković iz Tržca i Mali podrum Gajić koji je veran porodičnoj tradiciji, kao i vinarija Yotta iz Šljivova. Naravno, i vinarija Botunjac koja je specifična po dobrim vinima posebnog, autorskog stila.

Konačno, prokupac vinarije Tošići je možda odmetnik u ovom društvu jer se radi od grožđa koje divlje raste po zapuštenim vinogradima Župe, ali za ljubitelje ove sorte svakako vredan pomena.

vino prolupac

IZVAN ŽUPE

Kameničanka Jelić je odličan i po meni najubedljiviji primer toga da se dobar prokupac može dobiti i izvan Župe, a da ima sopstveni stil i karakter. 

Breg Doja je prokupac od nedavno na tržištu, obećava mnogo, treba mu još vremena da se razvije u boci, ali mu je i cena jaka.

Prokupac male vinarije Kostić iz Prokuplja, uzgajan i vinifikovan potpuno prirodno, jedno je od vina koje mi je posebno skrenulo pažnju.

Prokupac mlade šumadijske vinarije Zmajevac, specijalizovane za zanimljiva vina, daje nadu da bi u nekoj narednoj berbi mogao da se značajnije istakne.

Na kraju, Stanojlović napominje da nije probao Temet Tri morave rezervu, te da u budućnosti očekuje da i vinarije Janko, Despotika, Virtus, kao i od nedavno Aleksandrović, razviju sopstveni, prepoznatljivi stil vina od ove sorte.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi