Novi aduti Despotike

  • Objavljeno u Vesti
Novi aduti Despotike

Tradicionalna proslava berbe u vinariji Despotika bila je zapravo povod da se uverimo u veliki broj noviteta vezanih za ovu vinariju na lokaciji Vlaški Do kraj Smederevske Palanke.

Uz aktivnu podršku gostiju iz Kine koji su se štedro bacili na posao sa makazama za lozu (a za izvoz videćemo), fizički deo posla branja morave brzo je obavljen na veliko zadovoljstvo. Grožđe je izuzetno zdravo što dodatno raduje jer je prošle godine ova novostvorena sorta u vinogradu Despotike bila ozbiljno pogođena gradom. Potom su se vredne ruke okupile oko prebirnog stola gde je stigao hladni pino noar da se preko suvog leda pretvori u roze.

despotika 1
Goste u vinariji će od sada dočekivati nova skulptura Marka Kraljevića i njegovog konja

Ali, već u dolasku pred sve monumentalniju zgradu vinarije gde je restoran dovršen a apartmani iznad njega pri kraju radova, prva promena bila je više nego uočljiva. Naime, zaštitnik vinarije, statua od pruća vinove loze Marka Kraljevića na konju Šarcu promenila je izgled. Marko je sjahao, podigao čašu da nazdravi, a i on i Šarac su sad napravljeni od delova desetak ili više barik buradi. Onaj stari, kao u kakvom ritualu posvećenom bogovima berbe, spaljen je, a ovaj novi predznak je velikih i lepih novosti.

despotika 7
 Vinska priča Despotike iz godine u godinu postaje sve zanimljivija, Veselin Despotović

Tako je iza vinarije u martu podignuto dva hektara merloa koji izvrsno napreduje i uz vinograde morave i prokupca ispred objekta loza sad u potpunosti okružuje chateau Despotika.

Uz nova četiri velika tanka, upoznali smo i novu bocu impozantne težine od 900 grama u koju ulaze isključivo Despotika premium vina. Završen je restoran za 80 osoba, ukusno namešten, a velika terasa sad predstavlja pravo mesto za uživanje u zalascima sunca nad Šumadijom. Konačno, i najvažnije, nova vina Despotika su svakako najbolja do sad! Posebno oduševljava Nebo, pino beli sa malo rizlinga koji divnom aromatikom i kiselinama predstavlja savršeno piće dobrodošlice, ali i gastronomskog pratioca.

despotika 1
 Uz malu pomoć kineskih prijatelja, berba morave u Despotici

Kao u priči o tri praseta, Marko i Šarac su prvo bili od pruća, sad su od drveta, a očigledno je da sledeća verzija mora biti od mermera!

- Marko je sišao sa Šarca jer je popio vina, da i on i konj malo odmore, a i sigurniji je na zemlji. Onaj stari nastradao je od grada i vetra, a ovaj novi, stvoren od ljute hrastovine, sada je i jači i veći. Jedino je od prethodnika karakter zadržao, ljubav prema piću, ženama, Šumadiji, Srbiji. Ovo je nova faza razvoja vinarije koju Marko i Šarac simbolizuju materijalom trajnijim od pruća, to neko dugoročno opredeljenje kom težimo. A pošto ni to nije kraj, pred nama je samo jedna faza u nizu koji sledi – kaže vlasnik vinarije Despotika Veselin Despotović.

nazad na vrh