Plantaže u lovu na rekorde

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Plantaže u lovu na rekorde

Crnogorska vinarija Plantaže poslednjih godina podseća na onog maratonca koji daleko pre svih uđe u počasni krug na stadionu kakvog olimpijskog borilišta i bori se sa štopericom i sopstvenim mogućnostima. Uspesi vinskog giganta jednostavno su prestižna utakmica sa sopstvenim rezultatima. Rekordna 2018. godina, kad je na najvećim takmičenjima Decanter WWA, Mundus vini, AWC Vienna, Decanter Asia Wine Award, BIWC Sofija i drugi osvojeno više od 40 visokih priznanja, u velikoj je opasnosti da bude nadmašena.

Zlatnu Decanter medalju za Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012, ponovila je sad etiketa Vranac Reserve 2013, dok je Crnogorska Malvazija 2017 kao prvo belo vino sa prostora regiona ponela dvostruko zlato na najvećem vinskom nadmetanju u Kini, CWSA 2019.

Plantaze medalje Kina 

Blistali su i Crnogorski Vranac 2015, Epoha 2013, Premijer 2013, Vranac Barrique 2013, Vranac Pro Corde 2013, Vladika 2013, Vranac Barrique 2015, Vranac Pro Corde 2015, Vladika 2015 i Chardonnay Barrique 2016.

Epoha je već brend, nudeći mnogo za skromnu cenu. Crnogorska Malvazija je posle zlata na Mundus Vini, velikim zlatom medaljom u Kini postala krucijalni dokaz istraživačkog razvoja vinarije i mogući lider za izvoz belih vina Crne Gore. Vranac Pro Corde bukvalno je garancija kvaliteta iz berbe u berbu dok etikete Vladika i Premijer bez problema privuku pažnju svetskih stručnjaka. No, u ovom trenutku, Crnogorski Chardonnay Barrique 2016, Crnogorski Vranac 2015 i Vranac Reserve 2013 zaslužuju nepodeljenu pažnju.

Crnogorski Chardonnay Barrique 2016 iz vinarije Plantaže je vrhunsko belo vino sa kontrolisanim poreklom. Već vađenjem čepa iz boce kuljaju slatke arome voća pojačane drvetom koje vas mame da nasečete masnog žutog sira. Uz gaudu je ovaj šardone pravo malo umetničko delo.

Plantaze 1
Prema nekim navodima boca Vranca u Kini dostigne i cenu od 160 evra

Grožđe iz Ćemovskog polja ispunjeno je sunčevim zlatom što se presijava čaši. Blage nijanse zelene asociraju na mladost ovog vina i sočne kiseline koje su posle dve ili tri godine života uvod u igru aroma, u gustoj i bogatoj sadržini. Uz naznake žutih i zelenih  jabuka na mirisu, te ananasa i smokava u dužoj završnici, vino poseduje i ekspresiju herbalnih nota preko mineralnosti koju ukupna slast dodatno apostrofira. Možda 14,5 % alkohola deklarativno nije malo za belo vino, ali kad je harmonija uspostavljena u svakom gutljaju, nema razloga da stručno nepce, neće baš ovako hrabro i zrelo spremljenom vinu dati veoma visoku ocenu. Zato ne čudi da se Crnogorski Chardonnay Barrique okitio srebrom na Decanteru iako stiže sa ekstremno toplog teroara.

Crnogorski Vranac 2015 Plantaže, bez svake sumnje gravitira najsjajnijoj medalji na tržištu, za neodoljiv odnos kvaliteta i cene. Ovo je vino totalno potcenjeno za ono što pruža, a pruža mnogo!

Zanemarićemo srebrnu Mundus Vini medalju, odštampanu na etiketi verovatno radi promocije na zapadu jer nakon njega došla je možda i sjajnija bronza sa Decantera, da bi vrhunsko vino, koje u prodavnicama košta jedva nešto više od 3 evra, osvojilo i zlato u Kini na CWSA, verovatno presudnom ocenjivanju za izlaz na najveće svetsko tržište. I gde su Plantaže prigrlile čak šest zlata od kojih i veliko za Crnogorsku Malvaziju 2017 što je do sad neprevaziđen uspeh vinarija iz regiona.  

plantaze

No, ovaj rezultat ne čudi jer čim skinete ljubičastu kapicu koja nagoveštava gusto obojeno vino, filozofija Plantaža kao nacionalnog vinskog svetionika izvire, vizuelno, ali i aromatski. Brending Crne Gore i vinarije jasno je naznačen na plutenom zatvaraču, a geografsko poreklo potvrđuje i zadnja etiketa gde je ova država jasno izdvojena na karti Balkana (i Italije), da kupci iodmah prepoznaju mesto izvora ovog vina i sorte. A potpuno je jasno šta je privuklo pažnju ocenjivača u Kini. Čokolada na nosu biva presečena gejzirom sočnih kiselina pri dodiru sa nepcem. Zrele višnje i crno i crveno šumsko voće, uz 13,3 % alkohola čine ga izvrsnim gastronomskim prijateljem, ne samo crnogorskom siru i pršuti, već večini snažnih jela, bilo da je to crnogorski raštan sa ovčetinom  ili  gurmanska srpska sarma.

‚‚Stariji brat" ovog vranca, zlatan sa Decantera 2019 i sa pomenutog Mundus Vini, je Vranac Reserve 2013. Na prvi pogled velike razlike nema, kapica i boca su iste, jedino etiketa optočena zlatotiskom uvodi u glamurozni doživljaj koji vas očekuje po vađenju ozbiljnog plutenog čepa. Crna Gora je ovde jasno označena crvenom bojom na zadnjoj etiketi i zaokružena zlatom. Da se nesumnjivo verifikuje postojbina vranca.

plantaže 3

Ono što bitno razlikuje ova vina je 14,7 % alkohola koliko sadrži Vranac Reserve opasno se približivši raskalašnijim primercima iz Severne Makedonije. Ali alkohol kod ovog vina koje se pravi samo u najboljim godinama nećete osetiti u mirisu, ili na nepcu. Harmonija je dovedena do savršenstva što opravdava sedmostruko višu cenu u odnosu na Crnogorski Vranac. A ono što dolazi iz čaše je složen konglomerat toplog šumskog voća, bilja, sladića, čokoladiranih trešanja, pa i nešto bibera. Tanini su prefinjeni ali prisutni, a kiseline dovoljno jake da obezbede željenu dugovečnost nakon 24 meseca odležavanja u drvetu i još u boci najmanje 3-5 godina. Osetna završnica nudi nešto duvana, zrna kafe i naznake suvih smokava koje savršeno prijaju u meditativnoj varijanti, ali i uz ćureće belo meso sa podvarkom ili čokoladne kolače.

Nadamo se da će vam ovaj najsažetiji prikaz samo dela uspeha vinarije Plantaže iz Podgorice pomoći da otkrijete omiljenu etiketu iz njihove daleko šire kolekcije koja je u ponudi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama