Razapeta Balkanska vinska mreža

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Razapeta Balkanska vinska mreža

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, u Skoplju je oficijelno formirana ,,Balkanska vinska mreža". Inicijator ove regionalne tvorevine je udruženje ,,Vina Makedonije" zajedno sa organizacijama: Centar vinske kulture ,,Wine Q“ iz Srbije, Udruženje ,,Salon Žilavke" iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, i druga vinska udruženja Zapadnog Balkana koja će sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“.

Mreža koja će delovati u sferi povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja, održala je prvu regionalnu konferenciju gde je usvojen akcioni plan, koji će početi da se primenjuje početkom sledeće godine. Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, a konferenciji su prisustvovali predstavnici stručnih udruženja iz nekoliko zemalja regiona: Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su zvanično dobili poziv da se pridruže.

- Jedan od glavnih zadataka misije Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mesto među drugim svetski poznatim vinskim regionima. Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, a takođe i da pruži efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz našeg regiona - izjavio je Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“.

Vladimir Stojić, predsednik Centra vinske kulture – „Wine Q“„ potencirao je da bez obzira na to sa čije strane dolazi inicijativa usmerena ka razvoju i unapređenju ideje o formiranju i delovanju Balkanske vinske mreže, izuzetno je pozitivno da ona ne samo da postoji, već je sve jača kako vreme prolazi. Udruženim snagama može se postići mnogo na promociji regije, a razvijajući ovu ideju u proteklom periodu, došlo se do zajedničkog zaključka da su vina Balkana ono što je svetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i da grupni nastup regionalnih vinskih destinacija ima daleko bolju perspektivu od pojednačnih nastupa.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan (Western Balkan Fund), koji su osnovale vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i BiH kao deo napora za unapređenje regionalne saradnje i integracije zemalja regiona u EU.

- Svi koji smo potpisali Memorandum o saradnji verujemo u postavljene ciljeve i definisane aktivnosti i radujemo se daljoj međusobnoj saradnji i saradnji sa drugim balkanskim zemljama koje su već članice Evropske unije - izjavila je Danijela Radeč, direktorka Vinske akademije iz Crne Gore.

nazad na vrh