Bela vina Južne Afrike

  • Tekst  Dijana Grgić
  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bela vina Južne Afrike

Koliko ih poznajete ili imate prilike da se susretnete sa vinima krajnjeg juga Afrike?
Upravo je iz tog razloga perspektivni mladi enolog Matija Lesković, koji trenutno priprema doktorat u Južnoj Africi, u zagrebačkom wine baru Bornstein odradio radionicu „Bela vina Južne Afrike“ pred petnaestak slušalaca. O ovim vinima zanimljivo je slušati, ali je još zanimljivije probati ih.

Vina koja je Matija prezentovao, izazvala su sjajan doživljaj daleke destinacije i bila odličan način da se dočara raznolikost i lepota južnoafričkih vinskih regija. Sve je započelo penušavcem Cederberg Brut koji je odležao na kvascima pune četiri godine. Mekan, lepršav i perlasti penušavac kao perfektan uvod u sadržajno veče.

bela vina afrike (5)

Vina su se degustirala po tri u jednom sledu, a prve su na redu bile tri različite etikete vina sorte sovinjon blan koja dolazi iz priobalnog dela Južne Afrike koji je najhladniji i ima najveći uticaj okeana. Zbog te hladnoće otud stižu najbolji sovinjoni Afrike.

Krenulo se od etikete Wild Child Sauvignon Blanc 2017 vinarije Nitida Wine Estate, zelenih nota kao naznakom svežine, a na završetku sa malom ali sjajnom dozom gorčine. Sledila su dva vina vinarije Klein Constantia, Metis Sauvignon Blanc 2016 i Clara Sauvignon Blanc 2017. To su dva ozbiljno dobra sovinjona koji unose svu svežinu svog tela u čašu. Lepo uravnotežene note manga, zelene jabuke, paprike uz postojanu herbalnost. Sovinjon u punom sjaju!

bela vina afrike (6)

Drugi par činile su tri vinarije, a ista sorta, šenin blan. Iz vinarije Ken Forrester stiglo je vino Old Vine Reserve Chenin Blanc 2017. Pomenuti Forester potiče iz bankarskog okruženja a svoj beg iz sveta cifara pronašao je u vinogradu i proizvodnji vina. Vinogradi su stari 38 godina, tlo je peščano što ukazuje na blizinu Atlantskog okena koji posebno utiče na svežinu vina. Lepo i uravnoteženo, nežno i sveže, odlično balansirano vino.

bela vina afrike (4)

Duwweltjie Chenin Blanc 2017, ima više alkohola, punoće i zrelije note pa zahteva veću čašu da se lepo razvije i pokaže svu lepotu. Konačno, Quartz Single Parcel Chenin Blanc 2017 - Mullineaux & Leeu podseća na velike količine kvarca u vinogradu iz kojeg vino dolazi. Mineralnost i svežina su upečatljivi na nosu i nepcu.

bela vina afrike (2)

Treći sled krunisale su dve sorte, šardone i rizling. The White Lady Chardonnay 2017 Warwick Wine Estate i Clonal Selection Chardonnay 2015 vinarije Richard Kershaw dva su takođe sveža vina koja su lepo zaokružila ovaj događaj uravnoteženim notama, ali i otvorila vrata za poslednje vino večeri Noble Late Harvest Riesling 2017 vinarije Paul Cluver Wines. Ovo je vino divna eksplozija svežine i finoće dok arome sušene marelice dodatno ističu slatkoću vina.

I posle svega degustiranog, zaključak je jasan: kruna je stavljena na kraju večeri, a kralj je rizling!

nazad na vrh