Srbija kao prefiks vinskog brenda

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Srbija kao prefiks vinskog brenda

Pres konferencija novoformiranog Saveza vinara i vinogradara Srbije na kojoj je obelodanjen rad na strategiji razvoja vinskog sektora u Srbiji za decenijski period počevši od 2020. godine privukla je u Klub narodnih poslanika na Dedinju veliki broj vodećih vinara i predstavnika Udruženja vinara sa geografskim poreklom koji su osnovali ovaj Savez.

- Sanjao sam ovaj dan, kada će nas vino sve okupiti. Nas vinogradare i vinare, predstavnike resornog ministarstva, Privrednu komoru, somelijere, vinske novinare i u to ime sam jako srećan i verujem da će ovaj projekat i strategija razvoja srpskog vinogradarstva i vinarstva imati uspeha - izjavio je Božidar Aleksandrović, izabrani predsednik Saveza na početku izlaganja pred dupke punom salom.

Strategiju pravimo ne za godinu ili dve već čitavu deceniju, objasnio je, i prave je ljudi koji žele dobro domaćem vinarstvu. Naglasio je podizanje novih vinograda kao krucijalno jer bez dovoljnih količina vinograda, iluzorno je govoriti o teroaru i identitetu vina, što se danas bukvalno postavlja kao prioritet na svetskoj sceni. Uz izgradnju novih, savremenih kapaciteta, istakao je i promociju domaćih vina, kod kuće ali i na međunarodnoj sceni.

Ministar finansija Siniša Mali obećao je da će država obezbediti sredstva za promociju vinarstva i vina, kreiranje brenda vinara Srbije i unapređenje proizvodnje.

IMG 4078

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović podržao je ove reči i naglasio važnost činjenice da je država prepoznala vinarstvo kao važan sektor, a kao problem da je samo osam procenata autohtonih sorti uključeno u proizvodnju vina u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević govorio je o potencijalima vinskog turizma uz podatak da kineski turisti zauzimaju prvo mesto po broju dolazaka ove godine u Srbiju i da u okviru posete obilaze barem jednu vinariju.

Zbog obimnog izlaganja italijanskog stručnjaka koji je govorio o evropskim primerima saradnje vinara i države, nije bilo vremena da svoja zapažanja iznese poznati somelijer Stevan Rajta koji će biti zadužen za koordinaciju između Saveza i državnih organa, ujedno čovek koji je tokom poslednjih pet meseci rada na projektu uneo najviše truda i emocije da se ostvari ova saradnja.

- Jako se radujem što se dogodio ovaj dan, što su vinari došli u ovolikom broju da podrže državni projekat iza koga, svi znamo, stoji Predsednik Aleksandar Vučić i kompletna Vlada Republike Srbije, a zbog čega će svima nama u Savezu, i posebno meni biti mnogo olakšan dalji put. Mi ovde imamo kulturu, tradiciju, lepu i plodnu zemlju, pa hajde da to sve uhvatimo u jednoj boci  i ponosno predstavimo svetu.

Veliko je pitanje šta vinari zapravo očekuju od stvaranja Saveza?

- Očekivanja su velika, mogu biti bunar želja, ali kroz ovaj program će moći da dobiju podsticaje za proširenje vinograda, kupovinu opreme, pronalaženje radne snage. Neophodan je i rad na školstvu, stvaranje enologa, tehnoga, i to su benefiti koje će vinari moći da ostvare. Mi moramo imati apelacije, klasifikacije, kvalitet. Kvalitet već imamo ali je jako važno održati ga u godinama koje dolaze.

IMG 4083
Somelijer Stevan Rajta će biti zadužen za koordinaciju između Saveza i državnih organa

Nakon vesti o formiranju Saveza sa mnogih strana dolaze upiti vinara kako mogu da se učlane u Savez, očigledno da nedostaju informacije?

- Zato je ova konferencija i napravljena. Savez je osnovalo dvanaest udruženja koja postoje, koja su do sad ušla u program zaštite geografskog porekla. Ostala udruženja su dobrodošla i mogu lako da se priključe radu jer neće biti nikakvih prepreka, začkoljica. Pozivam vinare, imaju našu kancelariju u Bulevaru Kralja Aleksandra 84, postoje telefoni 011 244-2400 i 011 244-2401, gde naš sekretar daje informacije svakog radnog dana do 16 časova. Ali već za desetak dana kreće sajt, biće postavljeni linkovi i svi zainteresovani će moći da se informišu. Sve je potpuno transparentno, prva faza strategije je završena, krećemo na drugu i treću, samo moramo da damo sve od sebe da projekat uspe. Ideja je da ne dovodimo strance, jer ipak svi mi najbolje poznajemo svoja dvorišta i nadam se  da će biti sloge među vinarima, da neće biti sujete i da ćemo svi raditi u svom interesu. Veliki vinari su se već dokazali, ali mali i srednji takođe imaju fantastična vina i treba im pomoći u svakom slučaju.

Jedno od krucijalnih pitanja je Zakon o vinu koji očigledno izaziva mnoge nedoumice i probleme, pa nas je zanimalo dokle se stiglo sa izradom ili dopunama postojećeg?

- Ako želimo da se Srbija vidi u vinskom svetu moramo imati dobar, jak i implementiran zakon. Uz njega možemo daleko bolje i brže napredovati jer naši se vinari u inostranstvu individualno predstavljaju kao Srbija. A trebalo bi da bude obrnuto jer u vinskom svetu svi znaju za francuska, italijanska, španska, argentinska vina i kažu da su fantastična. A niko ne pominje ime proizvođača. Tako bi trebalo da bude i kod nas i na Zakonu se uveliko radi. 

nazad na vrh