Srpske autohtone Rezerve

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srpske autohtone Rezerve

Vinarija Temet u prvoj nedelji meseca novembra konačno pušta na tržište ekskluzivna vina Tri Morave rezerva čija je najava uzbudila kompletnu vinsku javnost regiona i šire s obzirom na činjenicu da je crvena varijanta ovog vina osvojila 95 poena na ovogodišnjem  Decanteru, što je najbolja ocena za jedno srpsko vino, a pogotovo za srpsku autohtonu sortu.

Tri Morave rezerva belo i Tri Morave rezerva crveno, oba iz berbe 2016, novi su etalon kvaliteta za Tri Morave, jedno od najtraženijih srpskih vina od Vardara pa do Triglava, uključujući i hrvatsko tržište gde je Temet trenutno jedina vrhunska srpska vinarija u ponudi vinoteka.

Ove etikete, osim visokog kvaliteta vina, posebnih boca i originalnog pristupa dizajnu gde je etiketa na grliću boce, uparena su sa takođe jedinstvenim kutijama pa osim uživanja u raritetnim vinima predstavljaju i vrhunski poklon.

3morave rezerva crveno

Vino # Tri Morave rezerva crveno 2016 je kupaža autohtone sorte prokupac prokupac 45% i tek nešto većeg udela kaberne frana. Nakon spontane fermentacije na prirodnim kvascima i sazrevanja u novom francuskom bariku punih 20 meseci, ovo nefiltrirano vino sa 15 % alkohola je izuzetno kompleksno sa elegantnim aromama vanile, hrastovine, šljive i zrelih trešanja. Svežina potiče od zrelih kiselina dok je završnica duga i elegantna, veoma sočna. Drvo je pametno integrisano da ne remeti visoku koncentraciju voćnih aroma.

3morave rezerva belo

Vino # Tri Morave rezerva belo 2016 od čiste tamjanike, dobijeno je spontanom fermentacijom na prirodnim kvascima.  Maceracija na pokožici u trajanju od osam meseci učinila je da se dobije izuzetno kompleksno belo vino koje je sazrevanjem u srpskom bariku tokom 10 meseci, a potom još toliko u amforama, spremno da ponudi najoriginalniji prikaz teroara Lozovika, i regiona Tri Morave iz koga dolazi. Nefiltrirano vino sa precizno izbalansiranih 12,5 % alkohola možda još nije ponelo neko značajno međunarodno priznanje, pošto nije ni bilo u prilici, no samo je pitanje trenutka kada će osvojiti krunu u nekoj od kategorija dugo maceriranih vina ili pak globalnom vinskom nadmetanju sa svetskim belim vedetama.

Uostalom, prethodnica ove etikete Tri Morave belo 2017, proglašena je za najbolje belo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte, a izlazak na tržište prvih Rezervi iz vinarije Temet, opredeljene da ide u smeru organske proizvodnje, signal je da na scenu ozbiljno stupa jedan potpuno novi talas mladih vinara spremnih i hrabrih da razmišljaju o budućnosti sprskog vinarstva na pravi način. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama