McC vina u novom objektu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
McC vina u novom objektu

Škotlanđanin Don Makalok (Don McCulloch je pre desetak godina započeo svoju vinsku avanturu na Fruškoj gori s Vinarijom McC i odmah privukao pažnju ovdašnje javnosti odličnim vinima iz biodinamički uzgajanih organskih vinograda. Usledile su i nagrade, od zlatne i srebrne medalje na Velikom testu Vino.rs 2014, do bronze na Decanteru iste te godine.

McC 13
Za sada jedina biodinamička vina Srbije

Na žalost, sledećih nekoliko berbi bile su katastrofalne za organsko i biodinamičko vinogradarstvo u Srbiji, što je bio ogroman problem za jednu specifičnu malu vinariju na samom početku. Uz to, ovaj Škotlanđanin, koji je vinarska iskustva sticao radeći u vinogradima i vinarijama Novog Zelanda, svo to vreme radio je vina kao „podstanar“ u jednoj vinariji u Irigu, što je predstavljalo dodatni problem. Ipak, uspeo je da istraje u svojim zamislima, čak i da podigne sopstvenu vinariju u okolini Erdevika, na brežuljku s kojeg se pruža pogled na tri hektara njegovih biodinamičkih vinograda, tako da danas ponovo na tržištu imamo vrhunska McC vina spremna za nove, najviše domete – Sauvignon Blanc, Rajnski Riesling, Traminac, te crvene blendove McC Coupage, Merlot-Malbec, Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon i McC Pinot Noir.

McC 15
Srpska vina sa škotskim potpisom, Don Makalok

Bela, kristalno bistra vina odišu apsolutnom harmonijom, svežinom, ekstremno zanosnim ekstraktima i visoko definisanom sortnom aromatikom. Crvena su ozbiljan tečni zalogaj, a sva zajedno jedinstven primer kako je vrhunsko vino nešto posebno, bilo da je konvencionalno ili biodinamičko.

Inače, novi objekat Vinarije McC, korisne površine nešto preko 220 kvadratnih metara, spolja je jednostavnih linija, ali u unutrašnjosti veoma vešto i komforno upakovan. Iz savremeno opremljenog proizvodnog dela sa prohromskim tankovima silazi se u ukopani podrum nalik na karlovačke vinske lagume. Zakrivljeni svodovi od cigle jasan su znak da Don ni u enterijeru nije želeo da naruši fruškogorske tradicionalne elemente. Uz godišnju proizvodnju koja sada iz deset godina starih vinograda dostiže 15.000 boca, najveći deo crvenih vina odležava u srpskom hrastu, a u podrumu se nalazi i 35 buradi.

McC 26
Konačno u svom prostoru, Don Makalok i supruga Seka Nikolić u novom podrumu

Na spratu je neveliki ali domaćinski uređen prostor za prijem prijatelja i gostiju, gde se uz tipične sremske specijalitete i domaće pite uživa u pomenutim vinima, dok je jedino što podseća na biodinamiku, niz ukrasnih kravljih rogova na prozoru.

Kada mali voćnjak u dvorištu procveta narednog proleća biće pravo uživanje ispijati u njemu izuzetna McC vina koja su, nema sumnje, u mnogome obogatila aktuelnu srpsku vinsku scenu. Uostalom, ta su vina bila jedini predstavnik Srbije u UN u Njujorku 2014. godine, a iz vinarije svake godine doniraju vino povodom rođendana britanske kraljice, kao i svih drugih važnih događaja vezanih za srpsko-britanske odnose.

McC 1
Organski vinogradi McC vinarije na padinama Fruške gore

Eksperti o vinima McC

Podjednako vredne kao i medalje s takmičenja su izjave uglednih svetskih stručnjaka koji su probali McC vina. Tako je Master of Wine Džulija Harding opisala McC Coupage 2012 rečima: „Ima ukus vina punog integriteta", dok Monti Voldin, jedan od najvećih svetskih stručnjaka u proizvodnji organskih i biodinamičkih vina izjavljuje: „Ovo je divan primer kako crveno vino može biti kompleksno i razvijeno, a da nije teško, bez predugog ležanja u hrastovom buretu i preteranog presovanja grožđa".

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi