Vrhunska vina Novog Zelanda u Srbiji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vina jedne od najznačajnijih vinarija Novog sveta u Srbiji, Ser Džordž Fistonić, osnivač Villa Maria Vina jedne od najznačajnijih vinarija Novog sveta u Srbiji, Ser Džordž Fistonić, osnivač Villa Maria

Svi oni koji su samo slušali ili čitali o svetski cenjenim sovinjonima i pino noarima s Novog Zelanda imaju sada priliku da se i sami uvere u kvalitet ovih vina. Naime, na tržištu Srbije od nedavno su dostupna vina vinarije Villa Maria, najnagrađivanije novozelandske vinarije u svetu čija se vina danas piju u više od 60 zemalja, a čiji je uvoznik za Srbiju postala firma Supernova.

Tim povodom u Beogradu je boravio predstavnik Villa Maria za Evropu Vinsent Lensveld, koji je na ekskluzivnoj degustaciji predstavio etikete koje sada mogu da se kupe i kod nas.

Marlborough
Villa Maria ima nekoliko pogona za proizvodnju vina, među kojima je i ovaj u oblasti Marlboro

Sauvignon Blanc 2018 Organic Private Bin najprodavanije je vino ove vinarije i u Evropu se izvozi od 2014. godine. U pitanju je vino koje dolazi iz čuvenih vinograda regije Marlboro iz berbe koja je bila rekordno topla za Novi Zeland. Već na prvi utisak lako razumljivo, ovo vino s mnoštvom citrusnih i biljnih aroma, te savršeno izbalansiranim kiselinama utopljenim u uskuse dinje, ananasa, crvenog grejpa i marakuje, poseduje dovoljno kompleksnosti koja će zaintrigirati i zahtevnije ljubitelje vina. Pravo vino za razumevanje zašto je ova sorta proslavila vinarije s Novog Zelanda širom sveta!

Sauvignon Blanc Organic 2018 Cellar Selection predstavlja korak dalje u odnosu na liniju Private Bin, grožđe dolazi iz najboljih vinograda i nudi osetno puniji ukus i dužu završnicu. To je posledica dužeg odležavanja na talogu tokom fermentacije, dok je Clifford Bay Sauvignon Blanc 2017 Reserve, uprkos tome što je proveo nešto kraće vreme na talogu, najkompleksnije strukture, suptilni spoj mineralnosti i „zelenih“ tonova.

SO vila Marija vina

Posle tri sovinjona na red je došao šardone. Izrazito voćni Chardonnay 2017 Private Bin donosi arome zrele breskve, kruške i smokve uz blage note cveta citrusa, a sve to zaogrnuto u elegantnu kremastu strukturu.

Ipak, najbolji šardone koji je ovom prilikom predstavljen bio je Hawkes Bay Chardonnay 2016 Reserve, fermentiran u drvetu, delikatan, kremast, blago mineralan i s kompleksnim aromama koštunjavog voća, cvetnih nota i lešnika. Ovo je verovatno top šardone s Novog Zelanda, karakterno vino s jasnim potencijalom za odležavanje i do sedam-osam godina.

Konačno, prelazak na pinoe predstavljao je novo dragoceno iskustvo. Pino noar je inače druga po zastupljenosti sorta na Novom Zelandu, s nekih osam procenata ukupno posađenih čokota u tamošnjim vinogradima i shodno tome u Villa Maria posvećuju posebnu pažnu upravo tim vinima.

PN vila Marija vina

Marlborough Pinot Noir 2017 Private Bin vino je iz osnovne linije, elegantno i voćno, savršen pratilac gotovo svakog jela. Naglašene arome jagode, crvene trešnje i kupine u neku ruku predstavljaju zaštitni znak klasičnih pinoa iz oblasti Marlboro. Na nepcu se senzacije nastavljaju u tom pravcu s neobično prijatnim dodirom pržene kafe i jasnim herbalnim notama u završnici.

Marlborough Pinot Noir 2017 Organic Cellar Selection nastao je delimično na divljim kvascima i u mnogim osvrtima izdvajan je kao Best Buy u čitavom portfoliju Villa Maria. Razlog je taj što je čak 40 % grožđa za ovo vino identično onom koje se odvaja za najskuplju Reserve liniju. Posle kraćeg dekantiranja, u čaši dobijate svilenkasto sočno vino koje širi prijatan miris zrelih trešanja, crvenog bobičastvog voća i suptilnih začinskih nota. Autentičan užitak u svakom gutljaju!

TP Vineyard
Spektakularni vinogradi u okolini mesta Sedon na Južnom ostrvu

Konačno, ova efektna prezentacija vrhunskih novozelandskih vina koja se sada mogu kupiti i u Srbiji završena je fascinantnim Marlborough Pinot Noir 2015 Reserve. Grožđe za strukturno bogato vino dolazi najvećim delom iz tri vinograda u čijoj podlozi dominira glina. Ovo je pre svega vino pune zrelosti, a iz tamno crvene tečnosti u čaši sustižu u talasima arome trešnje, crne višnje, šljiva i tananih začinskih nota klinčića. Na nepcu se oseti primamljiva mešavina tamne čokolade i sočnih plodova crvenog bobičastvog voća koje će vas odvesti u pristojno dugu završnicu. Pino koji pokreće i najiskusnije ljubitelje vina!

Sve u svemu, dolazak ovako ugledne svetske vinarije na tržište Srbije prilika je da kupac uporedi domaće sovinjone, sve cenjenije u regionu, ali i ovdašnji šardone i sve prisutniji pino noar s vinima s drugog kraja sveta i čija je reputacija nesumnjiva.

Od stolara do viteza

Vinariju Villa Maria osnovao je 1961. godine Džordž Fistonić (George Fistonich), 21-godišnji sin hrvatskih emigranata koji su se na Novi Zeland doselili dvadesetih godina prošlog veka. Džordž se do tada bavio stolarijom, ali se uprkos skepticizmu u porodici odlučio da zasadi vinograd i pokrene vinariju.

 

GF Layer master AV12428

Viteška titula za doprinos razvoju vinarstva, Ser Džordž Fistonić

 

U to vreme vinarstvo u tom delu sveta tek je dobijalo na značaju, a Fistonić je uspeo već s vinima iz druge berbe da osvoji dve nagrade na najuglednijem novozelandskom ocenjivanju vina Royal Easter Show. Praktično čitavu deceniju vina je pravio sam uz pomoć supruge Gejl, da bi danas Villa Maria imala više od 250 stalno zaposlenih i godišnju proizvodnju od oko šest miliona buteljki koje se izvoze u preko 60 zemalja sveta.

 

sa Gejl

Džordž Fistonić sa suprugom Gejl u jednom od njihovih vinograda

 

Villa Maria je prva velika vinarija u svetu koja je potpuno izbacila pampure prilikom flaširanja i 2001. godine prešla na metalni navojni zatvarač (screwcap) za sva svoja vina. Prve organske vinograde počeli su da podižu 2010. godine, a prva organska vina napravili su iz berbe 2012. Danas nešto više od trećine njihovih vinograda poseduje organski sertifikat, a do 2030. godine planiraju da svi vinogradi u njihovom posedu (a to je oko 500 hektara) budu organski sertifikovani.

Konačno, recimo i to da je uz brojne svetske nagrade za vina i vinariju, Džordž Fistonić dobio od vlade Novog Zelanda i vitešku titulu Sera za sve ono što je učinio za tamošnju vinsku scenu. 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama