Nova Izba na Salonu

  • Objavljeno u Vesti
Nova Izba na Salonu

Vinarija Izba Jovanović, proglašena za najbolju malu vinariju Srbije 2017. godine, nevelika kapacitetom a specifična po tome što proizvodi samo jednu etiketu, predstavila nam je berbu koju će promotivno izneti na Beogradskom salonu vina (BSV), na kome prvi put učestvuje.

Merlo Izba 2017, čiju smo prvu pravu berbu 2014. davno apostrofirali kao vodeće vino novog talasa, kao stilski i kvalitativan pomak u domenu ove sorte, zamirisaće pred širom javnosti prvi put u beogradskom hotelu Hyatt, i to neće biti jedina novost iz vinarije koju u Vele Polju kraj Niša vodi bračni par Jovanović.

Izba 6

Prigodno, u čast proslave Svetskog dana sorte merlo, 7. novembra, sreli smo vlasnike vinarije, Adrianu i Ivana u Srpskoj kući vina na Novom Beogradu. Iako smo degustirali samo dve berbe, Izba 2016 i Izba 2017, prvu koja jeste i drugu koja ubrzo kreće na tržište, teoretski smo napravili čitavu vertikalu: merlo iz berbe 2015, berbu 2018, pa čak i onaj koji je ove jeseni smešten u barik. Plus jedan, sasvim poseban.

Izba 9

Kad se vinar trudi da pravi vino teroara, onda se događa da se berbe igraju sa vinom, potvrđuje primer ovog merloa, ali i njegov autor Ivan Jovanović koji je pored posla u sopstvenoj vinariji i prosvetnog rada u sferi muzičke umetnosti, angažovan u stvaranju omanjeg vinskog konzorcijuma u Vele Polju, vinogradarske i vinarske zadruge pod imenom Izba Wine.

Da objasnimo: merlo iz berbe 2015 nagrađen zlatom u Bergamu, koji je na startu privukao pažnju vinoljubaca je sortno, muško, ekstraktivno vino primetnih kiselina. Upravo je takav i novi merlo Izba 2017 koji nakon naleta tamnih i zrelih voća na nosu, sočno štipka bukvalno čitavu usnu duplju zbog čega je izuzetno pitko vino i gotovo panično priziva da se čaša nanovo napuni. Činjenica je da uz zrele crne marele prednjače kupine i drugo crno bobičasto voće, što ove dve berbe aromatski odvaja od vina iz 2016. koje smo probali, i koje je slično merlou iz 2018. koji će na svetlo dana tek za godinu i više.

Izba 18

- To vino iz 2018. sazreva veoma brzo, kao da želi da sustigne godinu dana stariju etiketu - napominje Adriana.

Pritom su ove parne berbe nekako ležernije, mirnije, što se lepo oseti u vinu Izba 2016. Arome su slatkastije, džem od šumskih jagoda, sveže višnje, trešnje, sve te note crvenog voća privukle su publiku u toj meri da je puštanje novog vina Izba 2017 na tržište gotovo iznuđen potez. Srećom, reč je o potpuno formiranom vinu spremnom da eksplodira u ustima.

Izba 15

- Najveća razlika je u tome što je Izba 2016 rađena na divljim kvascima a 2017. na selekcionisanim - objašnjava Ivan - Takođe, uveli smo barik od 225 litara za deo vina dok je ostatak sazrevao u buradima od 300, kao do sad. Ali verujemo da naše vino, čak i ako dve godine bude stajalo u takvim buradima, neće moći da sazrije do kraja. Možda probamo i nešto drugo, recimo francuski hrast, ali smo uverenja da je srpski hrast perfect match, samo moramo istražiti sve njegove mogućnosti, i možda i druge proizvođače. Od novog vina očekujem da bude najbolje koje smo uradili do sad što je i procena ljudi koji su ga probali. Možda na Salonu neće još biti na vrhuncu jer je tek pre nekoliko nedelja ušlo u bocu, ali poseduje potencijal da traje dugo pri čemu nosi u sebi puno toga što prethodne berbe možda nisu imale. Šta? Možda ti merloi nisu bili tako elegantni, izbalansirani, ujednačeni. Ovo je pravi voćni, južnjački merlo sa skoro 15 % alkohola. Istina, prethodna berba je imala i nešto više, ali je ova nova urađena prefinjenije, izbegnuto je sve ono što mi je kod 2015. neznatno smetalo, na mirisu pa i na ukusu.

- Promenom drveta želimo da izbegnemo sitne zelenkaste tonove koji su se javljali iz korišćenog drveta - dodaje Adriana.

Izba 17

 Ono što prati sve dosadašnje berbe je taj neki biber, čili, začinske note u završnici, specifične za vinariju Izba, ali one ne dolaze iz drveta, već iz same sorte grožđa. Jovanovići tvrde da je reč o specifičnom zemljištu, sve su više ubeđeni da njihova smonica sa dosta gline ima neka posebna svojstva zbog kojih u smislu tela njihovom merlou nije potrebna podrška kabernea.

- Eventualno mu zatreba kaberne fran radi dodatnih začina - smeje se Ivan zadovoljno.

Izba 19

Iako se vino prodaje brže nego što je očekivano, ne razmišlja o proširenju vinograda koji su praktično tek sa berbom 2017 stasali u puni rod. Ali je zato na pomolu nešto novo i specijalno. Iz oba njihova vinograda, sa južnih strana, biraju se od te godine i beru prvo najbolji grozdovi koji odmah idu u preradu. Od oko 7.000 boca što je ukupna proizvodnja iz 2017. godine, zapravo je jedna petina odvojena za novu selekcionisanu etiketu, takozvanu probirni berbu. To vino je posle mesec dana maceriranja ušlo u barik od 225 litara i krajem zime ide u buteljku, a onda početkom jeseni sledi premijera. Naravno, deo ide i u magnume. Iako će ovo biti perjanica vinarije, Ivan napominje da se ove godine dogodilo nešto neviđeno:

izba 2017

- Godinama balansiramo između dva stila, onog snažnog, toplog kao iz Severne Makedonije, i hladnije šumadijske varijante. Upravo iz tog razloga tragamo za svojim putem, i važno nam je da budemo svoji a ne da radimo vina samo po ukusu tržišta. Ali u berbi 2019 jedan vinograd iznedrio je nešto što do sada nikada nismo imali. Prvi put se susrećemo sa preko 2.000 litara vina u kome će alkohol ići preko 16 procenata. Pritom je to grožđe sazrevalo postepeno jer je klima ove godine bila specifična pa nivo šećera nije naglo rastao iz dana u dan. Već oko desetog septembra smo imali vrlo hladna jutra, nekoliko stepeni iznad nule, kad je maltene sve stalo, a potom žarke sunčane dane što je bilo fenomenalno, jer je grožđe sazrevalo natenane. Fenolna zrelost nikad bolja i od te berbe mnogo očekujemo. Ali,  o tome ćemo pričati tek za nekoliko godina.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh