Terroirs 2019: Vinski otisak podneblja

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Terroirs 2019: Vinski otisak podneblja

Na beskrajnoj traci vinskih festivala u Srbiji Terroirs 2019 spada među nekoliko koji se u startu izdvajaju jasnim konceptom. Naime, ovo je prvi i za sada jedini koji se bavi isključivo prirodnim i oranž vinima, nešto u čemu Srbija još oskudeva, ali što je već nekoliko godina vidljivi trend u svetu.

Dakle, dame i gospodo ljubitelji vina, evo prilike da 30. novembra u hotelu Metropol Palace Beograd probate nešto drugačije, a što u dobroj meri predstavlja fokus interesovanja najvećih svetskih restorana danas.

Koliko god naziv prirodna vina bio problematičan, nema dileme šta je suština iza njega – da vinogradi budu što manje izloženi hemijskim sredstvima i da u podrumu vino nastaje uz minimalne enološke intervencije. Baš onako kako se vekovima pravilo pre nego što su visoka tehnologija i hemija zauzeli značajno mesto u njegovoj proizvodnji.

Vladan Stanojlovic Kika (3)
Širenje vinskih vidika, Vladan Stanojlović Kika

Posebnu nišu u tom segmentu zauzimaju oranž vina, odnosno bela vina dobijena nakon duže ili veoma duge maceracije (po godinu dana, pa i više).

 - Neki su nam rekli da je hrabro, čak ludo raditi festival prirodnih i oranž vina na konzervativnom vinskom tržištu Srbije, ali mislim da je Beograd ipak otvoren za ovakve vinske novitete. – kaže Vladan Stanojlović Kika, organizator Terroirs 2019. – Treba ljudima ponuditi što veći izbor, jer da nema ovakvih događaja, kao i vinara koji pokušavaju da pomere neke granice, jednog dana bi svi pili isto belo, roze ili crveno vino. Najverovatnije industrijsko i puno aditiva. Zato je važno isticanje raznolikosti i bogatstva vinskog sveta oko nas i pružanje prilike ljubiteljima da dožive nešto novo. Ovakva vina razbijaju mnoge predrasude o tome kakvo vino treba da bude i omogućavaju svakom ljubitelju da pronađe svoj ukus. A najlepše je što je to vrlo zabavno i nikad ne dosadi.

Povratak korenima
Prirodna i oranž vina u neku ruku predstavljaju povratak korenima vinarstva

Na Terroirs 2019 predstaviće se više vinarija iz Srbije, među kojima su neke već međunarodno priznate po prirodnim i oranž vinima kao i po našim autohtonim sortama od kojih ta vina proizvode. To su uglavnom manje porodične vinarije, kao što su Sagmeister iz Kanjiže, Maurer iz Hajdukova, McC Škotlanđanina Dona Makaloka koji je na Fruškoj gori pokrenuo prvu biodinamičku proizvodnju vina u Srbiji, Imperator  i Bikicki, takođe s Fruške gore, pa vinarija Plavinci kod Grocke, Todorović iz Knjaževca, ali i nekoliko ovdašnjih „velikih igrača“ koji su s konvencionalne proizvodnje počeli da se okreću organskoj, poput vinarija Kovačević i Temet.

Biće posebno interesantno uporediti ta vina s onima koja dolaze iz Slovenije, Hrvatske ili sa severa Italije, gde je ovaj način vinarstva duže prisutan i odakle se u suštini čitav taj svetski trend novih oranž vina raširio po svetu.

Terroirs 2019 vizual 1

Sve zajedno, na Terroirs 2019 biće predstavljeno 37 vinarija, plus nekoliko proizvođača delikatesa i sireva, što će posetiocima omogućiti da na licu mesta provere kako se takva vina slažu s ukusnim zalogajima.

Ulaz je od 17 časova, festival se zatvara u 22 časa, a karte po ceni od 1.300 rsd mogu se nabaviti u pretprodaji preko tickets.rs ili na dan manifestacije na ulazu po ceni od 1.500 rsd.

Oranž vina

antrfile Oranz vina

 

Sve popularnija oranž vina se prave od belog grožđa ali tehnikom proizvodnje crvenih vina tako da belo vino dobija bogatiju, zlatno-ćilibarno-narandžastu boju zbog dužeg kontakta sa pokožicom grožđanih bobica, takođe i puniji ukus i bogatije arome. Iz pokožice se izdvajaju i antioksidansi kao i druga jedinjenja koja vino čine otpornijim na kvarenje tako da znalački napravljenim oranžima praktično nije potrebno ništa dodati radi zaštite. Zato se takva vina smatraju tipičnim predstavnicima prirodnih vina.

Vinarije na Terroirs 2019

Dario Princic

U Beograd stiže i jedan od doajena oranž vina u regionu, Dario Prinčič

Srbija: Kovačević, Milijan Jelić, Maurer, Sagmeister, Bikicki, Baša, Plavinci, Imperator, McC, Todorović, Kostić, Todorović iz Knjaževca, Botunjac, Madžić, Stojanović, Vučurević, Deda Budimir, vinarija Ambelos manastira Koporin
Slovenija: Klinec, Atimo, Konzorcijum UOU, JNK, Mansus, Nando, Prus, Gordia, Ražman, Kramar, Besednjak, Reia
Italija: Franco Terpin, Dario Prinčič, Sara Meneguz, Gabi, Milič
Hrvatska: Križ, Coslovich

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama