Vek univerzitetskog znanja

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vek univerzitetskog znanja

U zgradi Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu održana je svečana akademija povodom 100 godina osnivanja i rada ove institucije.

Značajan broj profesora svih generacija, uz goste među kojima su bili i rektor Univerziteta u Krajovi, zatim predstavnici privrede, vojske, crkve, kraljevske porodice Karađorđević i vinara okupio se u velikoj sali da pozdravi istoriju, sadašnjost i budućnost najuspešnije obrazovne ustanove u Srbiji koja se u oblasti prehrambene industrije nalazi na visokom 35 mestu u svetu!

Gostima se obratio prvo dekan fakulteta Dušan Živković, da bi govornici zatim podsetili prisutne na Josifa Pančića, Simu Lozanića prvog rektora beogradskog Univerziteta i osnivača ovog fakulteta, na ogledno dobro Radmilovac gde se nalazi najveći genetski trezor voća u jugoistočnoj Evropi, a čuo se i podatak da je u prvoj generaciji polaznika bilo svega 44 studenta, a ove godine čak 600, te da je do sada više od 19.000 diplomaca ponelo vrednu diplomu ovog fakulteta.

akademija 100 3
Akademsko znanje pretočeno u praksi u vinograde vinarije Doja i Vršački Vinogradi, Slavica Todić

Profesorka Slavica Todić, šef Katedre za vinogradarstvo, podsetila je na novi Master program Vinarstvo i vinogradarstvo koji se odnedavno dvosemetralno odvija na fakultetu kao rezultat konkretne potrebe spajanja znanja iz ove dve oblasti. Studenti će proučavati najnovije trendove, od organskog uzgoja i proizvodnje vina, preko projektovanja vinograda, vinarije, vinarenja i rešavanja mogućih problema, pa sve do prodaje i izvoza proizvoda. Posebno su istaknuti rezultati Katedre u brojnim oblastima od rada na rejonizaciji i zaštiti geo-porekla, saradnji sa privredom na podizanju vinograda, pa i činjenica da su od 1972. godine stvorene 72 nove sorte grožđa, od čega 10 vinskih, dok je poslednja decenija posvećena sortama posebno otpornim i pogodnim za organski uzgoj. Bilo je reči o klonskoj selekciji, prvenstveno autohtonih sorti, gde je samo prokupca proizvedeno 12 različitih klonova, a pomenuta su i istraživanja vezana za klimatske promene gde ranije sazrevanje veoma utiče na fenologiju grožđa i time kvalitet i stil vina.

akademija 100 1

Među govornicima bio je i Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije Aleksnadrović i predsednika nacionalnog Saveza vinara i vinogradara Srbije, a proslava je završena druženjem u restoranu Majdan.

Kao svojevrsni moto ovog značajnog događaja mogu poslužiti završne reći profesorke Slavice Todić:

- Na početku sledećih sto godina fakulteta želja mi je i obaveza da svi zajedno istrajemo na viziji da Srbiju i njena vina po autentičnosti teroara postavimo na svetsku mapu.

nazad na vrh